Ucrainenii sunt apți de fapte extraordinare nu doar în focul frontului, ci și în viața civilă, unde numeroși voluntari continuă să salveze mii și mii de vieți, cu disperare, curaj și nu de puține ori cu prețul propriilor vieți. Gândit și produs de Alex Komarovskii, filmul ”Regiunea Eroilor” – care va avea premiera în curând, pe 24 noiembrie – este dedicat tuturor acestor civili, propunându-și să reconstituie cu acuratețe poveștile ucrainenilor obișnuiți. Este primul proiect cinematografic care vizează asta.
Filmul (detalii AICI) va prezenta evenimente și situații care au avut loc chiar în iadul ocupației rusești, în Bucha, Irpin, Gostomel, Vorzel și în toată regiunea Kievului. Fiecare poveste presupune contribuția a mii de voluntari care semnifică și reprezintă unitatea națiunii ucrainene.
De notat că la acest proiect nu a participat niciun actor profesionist. Toate personajele principale sunt oameni simpli care ni se înfățișează întocmai – voluntari și personal militar real. Toți ceilalți sunt figuranți. Doar personajele principale au discurs și replici.
Pentru selectarea poveștilor prezentate în film, au fost procesate peste 100 de solicitări cu ajutorul scenariștilor, jurnaliștilor și a administrației militare. Echipa a căutat poveștile în mod independent și din om în om, fără a face o campanie în acest sens, întrucât scopul principal este acela de a prezenta publicului aspecte din viața unor oameni obișnuiți, care au ceva de pierdut și care totuși și-au asumat toate riscurile.
„A fost foarte greu să alegem poveștile. Și încă sunt multe povești pe care am vrea să le spunem. De exemplu, ne-am dorit foarte mult să-l filmăm și pe un voluntar care, din păcate, este încă tratat în Germania și nu s-a putut întoarce în Ucraina în ultimele trei luni. Din moment ce filmăm o reconstrucție, avem nevoie ca persoanele în cauză să se afle fizic în regiunea Kievului”, a explicat Alex Komarovskii, autor și director general al filmului „Regiunea Eroilor”.
Regizor este Arthur Lerman, iar ICTV e principalul partener media. Filmul este produs de IdeaFilms în parteneriat cu administrația militară regională Kiev și cu asistența Agenției de Stat a Filmului din Ucraina. Parteneriatul constă în suportul informațional oferit. Administrația militară a Kievului a facilitat filmările în regiune și a asigurat securitatea demersurilor, deși a fost extrem de dificil să se filmeze în vremuri de război.
”Nu pot spune nimic despre bugetul filmului, pentru că acesta continuă să crească. Filmul nefiind încă lansat, procesele de marketing și campania de PR continuă. Întrucât proiectul nu este despre bani, ci despre oamenii obișnuiți, nu aș vrea să vorbim despre bani. Toate fondurile pe care le va strânge acest film vor fi donate pentru achiziționarea de radiatoare menite să încălzească orfelinatele. La urma urmei, e de așteptat ca iarna să fie grea și rece”, a precizat Komarovskii.
Ideea de a se face un film dedicat voluntarilor a apărut la mijlocul lunii mai. Ulterior, acesta a fost realizat într-o perioadă fără precedent, de numai trei luni și jumătate, ceea ce e un record în sine, având în vedere faptul că e vorba despre un lungmetraj. Pentru ca așa ceva să poată fi posibil, echipa a lucrat la foc continuu zi și noapte.
”Dificultatea morală a fost că am înțeles că totul se putea termina în orice moment din cauza războiului. Alarme constante, amenințări cu o ofensivă, o dată o rachetă a zburat pe lângă platoul nostru – toate acestea ar putea interfera cu procesul artistic. Asta este diferența dintre lungmetraje și documentare. Până la urmă, un documentar este filmat în timp real, ceea ce nu necesită un buget mare, în timp ce filmarea unui film bazat pe reconstrucții presupune un buget mare și, de asemenea, comportă și un risc financiar real”, a subliniat Komarovskii.
Chiar și vedetele de la Hollywood au venit pe platourile de filmare: Phil Nielson, al doilea regizor și director principal de cascadorii în blockbusters-ul ”Transformers: Age of extinction”, dar și în „Iron Man”, „Matrix: Resurrection”, „Ben-Hur”, etc., căruia i s-a alătura Sean Price Williams, regizor și director de imagine al filmelor „Tesla”, „Follower” și „Twelve”. Cei doi au venit cu scopul de a realiza un documentar referitor la procesul de filmare.
„Sean Price și Phil Nielson au aflat despre acest proiect inedit și și-au manifestat dorința de a veni pe platourile de filmare. Chiar și pentru mine a fost o surpriză absolută! În acea zi filmam o scenă grea pe podul Romanovsky din Irpin. Vedetele au fost impresionate de munca echipei și, cel mai important, de eficiența noastră. La sfârșitul zilei de lucru, Sean Price m-a ajuns din urmă și mi-a spus: ‹Este fantastic!› A fost atât de sincer, încât i-am văzut lacrimile din ochi”, mărturisește Alex Komarovskii.
Ajunși în acest punct al proiectului, acum obiectivul prioritar este acela de a asigura filmului o proiecție națională, în ciuda tuturor obstacolelor, al permanentelor alarme aeriene și al penelor de curent. În acest context extrem de dificil, filmul va fi difuzat în peste 40 de orașe ale Ucrainei, în rețele precum Multiplex, Planeta Kino, Cinema City etc. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 10 noiembrie.
„Mesajul campaniei e ‹Cmpărați un bilet – încălziți un copil›, pentru că eu cred că, în aceste vremuri, cinematografia ucraineană nu ar trebui să se limiteze numai la încălzirea sufletului”, a precizat producătorul general.Recent, filmul a fost prezentat pentru prima oară în străinătate, la Festivalul Internațional de la Varșovia, în cadrul unei proiecții speciale.
În prezent, echipa condusă de Alex Komarovskii caută parteneri internaționali interesați de difuzarea filmului – pentru astfel de colaborări, echipa a pregătit deja o versiune cu subtitrare în limba engleză.
„Sper că vom putea să ne asigurăm că filmul este difuzat în străinătate, astfel încât să poată fi văzut nu doar de diaspora ucraineană, ci și de toți cei interesați, indiferent de naționalitate. Mesajul principal e acela al ‹îngerilor care au trecut prin iad›, filmul fiind dedicat tuturor voluntarilor care se sacrifică pentru salvarea altora și pentru victoria Ucrainei. Aș vrea să vadă toată lumea cine sunt ucrainenii și cum sunt ei”, a punctat Komarovskii.
Înainte de a se ocupa de acest proiect, autorul filmului „Regiunea Eroilor” a fost preocupat, în principal, de genul comic. În opinia lui Komarovskii, comedia și ucrainenii sunt una. Oricât de cumplit ar fi războiul, ucrainenii își păstrează nu doar simțul umorului, ci și satira, ironia manifeste în mod oficial, pe care toată lumea le poate vedea la cel mai înalt nivel în politica noastră.
”Planurile de viitor sunt foarte ambițioase. O altă idee pe care am dezvoltat-o cu Arthur Lerman este posibila realizare a unui film hollywoodian de război și spionaj a cărui acțiune să se petreacă în Ucraina. Un astfel de proiect ar putea fi posibil numai cu sprijinul partenerilor occidentali. Până atunci însă, iată că am demonstrat că în Ucraina se poate realiza un lungmetraj chiar și în timp de război”, a conchis Komarovskii.