PETIȚIE online inițiată de un român aflat pe linia frontului din Ucraina: Parlamentul României să declare Rusia drept stat terorist! A venit momentul ca România să-și asume o poziție clară!


PETIȚIE online inițiată de un român aflat pe linia frontului din Ucraina: Parlamentul României să declare Rusia drept stat terorist! A venit momentul ca România să-și asume o poziție clară!

Activistul Radu Hossu, aflat de mai multe săptămâni în Ucraina în calitate de corespondent de război, a lansat vineri o petiție online, pe platforma Declic, prin care solicită Parlamentului României să declare Rusia drept stat terorist, invocând în acest sens o serie de motive mai mult decât evidente. 

LINKUL LA CARE PUTEȚI SEMNA PETIȚIA: Parlamentul României să declare Federația Rusă ca stat terorist!

Redăm integral textul petiției: 

"Către Parlamentul României, Partidele democratice din el, parlamentarii care susțin democrația și civilizația: în urma evenimentelor repetate și demonstrate prin investigații independente ale Organizațiilor Internaționale de protecție a Omului, printre care și ONU și de către investigatorii internaționali, s-au adunat covârșitor de multe dovezi care să demonstreze că armata rusă, condusă de președintele Vladimir Putin a implementat o politică de teroare în războiul din Ucraina, inițiat de rusia prin invazia din 24 februarie 2022.

Vă rugăm, semnatarii acestei petiții, să inițiați un proiect de lege prin care România, prin Parlament, instituția reprezentativă pentru democrație, recunoaște aceste descoperiri și luând exemplul altor state europene, să declarați conducerea Federației Ruse și astfel statalitatea rusă (nu ne referim la popor) ca fiind unul terorist.

De ce este important?

De la începutul războiului, din 24 februarie, armata rusă a condus, în afară de activitățile militare "obișnuite" unui conflict armat, o campanie de terorizare a populației, folosind mai multe elemente. De la violarea sistematică a femeilor și copiilor în localitățile temporar ocupate, până la bombardamentul nediscriminatoriu asupra civililor.

Aceste evenimente sunt investigate și evidențiate în raportul preliminar A/77/533 ONU - Înaltul Comisionar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, publicat în data de 18 octombrie a acestui an. (mai multe detalii AICI)

Din el aflăm că în regiunile investigate (Kiyv, Chernihiv, Khariv și Sumy) au fost descoperite și investigate numeroase crime de război și evenimente sistematice de teroare împotriva civililor.

Cele mai importante descoperiri, care trebuie menționate sunt:

1. Crime sexuale împotriva femeilor și copiilor;

2. Bombardamente asupra civililor;

3. Execuții sumare ale cilivilor (Bucha, Irpin etc);

4. Torturarea civililor;

5. Deportarea civililor din localitățile ucrainene în rusia și "rusificarea localităților" prin aducerea de familii ruse în locul ucrainenilor.

Un alt exemplu care poate fi oferit ca dovadă că această teroare asupra populației civile este reală, cunoscută, sistematică și comandată, este mărturia unui comandant rus de tanc, condamnat în Ucraina pentru crime de război, care recunoaște că aceste crime, teroarea asupra civililor nu a fost făcută fără cunoașterea, ci din ordinul ofițerilor și comandanților superiori.

Pentru o informare mai detaliată, las aici un articol din prestigioasa publicație Politico.eu, care prezintă în detaliu această situație. (mai multe detalii AICI)

În afară de aceste dovezi indisputabile, mai aducem, noi, semnatarii acestei petiții, în atenția Parlamentului României, bombardarea Teatrului din Mariupol, unde se adăposteau civili și în fața căruia era scris mare (încât să se vadă - literalmente - din avion) "COPII" în limba rusă.

Acest lucru nu a contat pentru piloții ruși, care cel mai probabil - consultând doctrina militară "Gherasimov", adoptată oficial de Federația rusă acum mai bine de zece ani, a acționat în baza unui ordin superior.

În baza aceluiași document adoptat oficial de federația rusă, astfel de evenimente sistematice, nu pot fi duse la îndeplinire fără informarea ofițerilor superiori, care sunt obligați la rândul lor să raporteze superiorilor lor, până la cel mai înalt nivel.

Prin faptul că deportările, crimele sexuale, bombardamentul asupra civililor și torturile continuă și în acest moment, la mai bine de 8 luni de la începerea invaziei, considerăm că a trecut un timp mai mult decât rezonabil ca informațiile să ajungă la comandamentul central rus și aceste fapte sunt deja cunoscute și acceptate.

Astfel, în acest moment, conducerea Federației Ruse în opinia noastră, se face vinovată de crime de război și de teroare sistemică și continuă asupra civililor ucraineni.

Unii dintre parlamentarii români au fost prezenți ieri, 03 nov 2022 la recepția organizată de Ambasada Federației Ruse la București, lucru care este o jignire pentru orice persoană care respectă Carta Drepturilor Omului și care este Demnitar Român, ajuns în acea poziție prin depunerea unui jurământ prin care accepta că-și va pune toată priceperea pentru susținerea intereselor legitime ale Poporului Român. Astfel, pentru a nu considera că Parlamentul României este de acord sau susține astfel de manifestații împotriva vieții, și demnității umane, în concluzie:

Rugăm, în buna credință a reprezentării interesului superior al Drepturilor Omului și a reprezentării românilor - care sigur nu-și doresc moartea civililor ucraineni sau de orice altă naționalitate - reprezentanți ai cărora sunt parlamentarii români, ca aceștia să inițieze un proiect de lege, prin care să-l voteze și să-l trimită Președintelui României, Domnul Klaus Iohannis spre promulgare.

Invităm fiecare român care crede că viața oricărui civil este importantă, în cazul de față fiind vorba de civili de pe teritoriul Ucrainei, să semneze această petiție și să o distribuie mai departe prin canalele de social media disponibile - Facebook (postări pe wall, în grupuri) grupuri de Whatsapp, Twitter, grupuri de Telegram, în așa fel încât această petiție să ajungă să fie semnată de către toți cei care cred in valorile expuse în tratatele internaționale care protejează viața, tratate la care România este semnatară".

Amintim în acest context că liderul senatorilor USR Radu Mihail a anunțat luni că formațiunea sa politică va depune o propunere de rezoluție care să fie adoptată de Parlamentul României pentru a declara regimul de la Kremlin ca fiind unul terorist pe fondul atacurilor la scară largă pe care forțele rusești le desfășoară de peste 8 luni împotriva civililor ucraineni. 

"USR depune astăzi la Birourile Permanente ale celor două Camere o propunere de declarație a Parlamentului României privind recunoașterea regimului lui Putin ca fiind un regim terorist. De 250 de zile asistăm la o agresiune nemiloasă a regimului Putin împotriva milioanelor de ucraineni, a milioanelor de civili care nu au nicio vină și care trebuie să fie protejați de către comunitatea internațională. Modul în care acționează regimul de la Kremlin este ilustrat cel mai bine de ultimele decizii, de a ataca infrastructura civilă, de a lăsa fără căldură, fără curent electric milioane de civili. E definiția în sine a terorismului. A venit momentul ca Parlamentul României să aibă o poziție foarte clară, să aibă o poziție care să exprime cât de puternic susține România poporul ucrainean, cât de puternic susține România respectarea legislației internaționale și sperăm că vom reuși cât de repede majoritatea parlamentarilor pentru a adopta această rezoluție în cele două Camere", a declarat Radu Mihail. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.