Fostul președinte Igor Dodon continuă să răspândească falsuri. Potrivit jurnaliștilor Deschide.md, într-un interviu acordat RIA Novosti, acesta a îndreptățit agresiunea rusă în Ucraina, a amenințat voalat că un asemenea scenariu s-ar putea repeta și în R. Moldova, a mințit că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite în orice moment să introducă trupele NATO în R. Moldova și a acuzat guvernarea PAS de toate crizele, ”uitând” să menționeze rolul decisiv al Moscovei în săvârșirea lor.
Una dintre cele mai scandaloase declarații ale celui care folosea numele de cod Kremlinovici în cadrul unor discuții cu reprezentanții Moscovei, deconspirate de RISE Moldova într-o investigație, este că îndreptățește agresiunea rusă în Ucraina folosind retorica Moscovei, și anume ”unde ați fost în toți acești opt ani”, referindu-se la așa zisele ”bombardamente non-stop” ale armatei ucrainene în Donbas. Mai mult, el amenință că în R. Moldova s-ar putea produce un scenariu similar, întrucât actuala guvernare ”calcă pe aceleași greble”.
”Să vorbești despre faptul că cineva este agresor, uitând cum a fost bombardat Donbasul timp de opt ani și cum oamenii au fost arși de vii în Odesa, categoric nu trebuie să analizăm această problemă dintr-un singur punct de vedere. Sper că Rusia și Ucraina se vor așeza cât mai curând la masa negocierilor. Această situație trebuie să fie de învățătură pentru țara noastră. Dar, din păcate, actuala guvernare a R. Moldova calcă pe aceleași greble, acționând la fel ca autoritățile ucrainene acum câțiva ani. Conducerea R. Moldova merge pe același scenariu și se grăbește să-l îndeplinească” a declarat Dodon.
Un alt fals al fostului președinte este cel că, prin condamnarea războiului pornit de Rusia și susținerea Ucrainei, autoritățile de la Chișinău încalcă principiul de neutralitate înscris în Constituția R. Moldova.
”Să începem de la declarațiile de susținere geopolitică ale unor puteri din regiune - orice țară neutră, mai ales fiind amenințată de asemenea riscuri, ar fi mai atentă, reprezentanții puterii ar fi mai atenți cu asemenea declarații și participări la diferite platforme” a declarat Dodon.
Conform Constituției R. Moldova, textul legii supreme la acest capitol este destul de ambiguu și incomplet.
Articolul 11
Republica Moldova, stat neutru
(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.
De asemenea, punctul 2, care relatează că R. Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său, aflăm că statutul de neutralitate a fost încălcat încă dinainte de a apărea Constituția R. Moldova în 1994. Or, din 1992, în regiunea transnistreană staționează ilegal trupe ruse, fapt trecut cu vederea de fostul șef al statului.
Alte informații despre ce presupune statutul de neutralitate al R. Moldova nu pot fi găsite în Constituție. Însă la sigur nu este scris nimic despre faptul că autoritățile R. Moldova încalcă neutralitatea dacă spun lucrurilor pe nume și condamnă invazia rusă, numind Rusia stat agresor și cerând întoarcerea Crimeei în componența Ucrainei. Mai mult, Chișinăul a supărat Kievul când, invocând statutul de neutralitate al R. Moldova, a refuzat să îi ofere cele șase avioane MiG-29 pentru a fi reparate și folosite de armata ucraineană în războiul cu invadatorii ruși.
În context, Elveția, care a fost prezentată de-a lungul anilor de clasa politică de pe Bîc drept etalon al unui stat neutru, a condamnat din primele zile invazia rusă în Ucraina și, de atunci, a oferit ajutoare în valoare de peste 100 de milioane de dolari. Autoritățile elvețiene, nu au avut reținerea de a participa la ”Platforma Crimeea” și de a cere întoarcerea peninsulei în componența Ucrainei.
Totodată, Dodon susține în cadrul interviului pentru RIA Novosti că autoritățile de la Chișinău pot în orice moment introduce trupe NATO în R. Moldova, în ciuda statutului de neutralitate, ”uitând”, din nou, să menționeze prezența trupelor ruse în teritoriul secesionist transnistrean.
”În anii 2016-2017, Curtea Constituțională a R. Moldova a adoptat o decizie, potrivit căreia statutul de neutralitate nu joacă niciun rol. Acolo este scris că, dacă guvernarea consideră necesară intervenția unor forțe pentru rezolvarea problemelor de securitate, acest lucru poate fi înfăptuit în ciuda statutului de neutralitate. O asemenea decizie a Curții Constituționale există, este în vigoare și nimeni nu a anulat-o” a declarat Dodon.
Și această afirmație este una falsă după cum se poate vedea în decizia Curții Constituționale din 2 mai 2017, dar și link-ul la care puteți accesa întregul text.
Deci, Curtea Constituțională a decis atunci că, ”în cazul unor amenințări în adresa valorilor fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestor amenințări”.
Asta permite actualei guvernări să înceapă procesele de dezvoltare și modernizare a armatei, precum și să achiziționeze armament și muniții pentru a se apăra, în contextul în care mai mulți generali și oficiali ruși au declarat în repetate rânduri de la începutul războiului în Ucraina că scopul lor este să ajungă în Transnistria.
Însă un alt punct, care prevede că ”dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională” reprezintă exact opusul declarațiilor lui Igor Dodon.