Imaginile cu fostul președinte chinez Hu Jintao (2002-2012, lider al Partidului Comunist Chinez - PCC), îndepărtat cu brutalitate, sâmbătă, de la masa importanților chiar în timp ce succesorul său, Xi Jinping, și facțiunea sa își consolidau puterea, continuă să suscite interes și să intrige, în condițiile în care numele fostului lider ar fi fost îndepărtat de pe internet și din rețelele de socializare controlate de comuniști.
Foreign Policy scrie că Hu Jintao, în vârstă de 79 de ani, era „vizibil enervat și confuz”, stewardul venit să-l evacueze fiind nevoit să insiste și chiar să tragă de fostul lider comunist.
Incidentul a avut loc chiar înainte de voturile finale din cadrul Congresului care au consolidat poziția lui Xi Jinping, făcând din el cel mai influent lider de la Mao Zedong până în prezent, comentează și BBC.
FP: Hu era așezat într-o poziție „importantă”, chiar lângă actualul lider al PCC, Xi Jinping, iar incidentul a fost surprins de camerele de luat vederi din mai multe unghiuri. VIDEO la finalul textului!
Fostul lider părea că încearcă să discute ceva cu Xi și premierul Li Keqiang, amândoi au dat din cap, în timp ce Xi l-a împiedicat să ia niște hârtii, punând mâna pe ele. Li Zhanshu, un alt lider proeminent al partidului, s-a ridicat pentru a-l ajuta pe Hu în timpul evacuării, dar a fost tras de haină de către teoreticianul politic Wang Huning, așezat lângă el, gest care a părut să indice că ar fi mai bine să nu se amestece.
Hu nu a fost niciodată la fel de puternic precum este Xi în momentul de față; s-a aflat la putere în epoca așa-numitei conduceri colective și a fost nevoit să lupte cu influența formidabilă a predecesorului său Jiang Zemin. În timpul mandatului lui Hu, corupția a crescut - și, ceea ce este mai periculos pentru partid -, acoperirea publică a corupției a crescut în același timp cu libertatea de exprimare în mediul virtual și, până la un punct, și influența grupurilor societății civile și a ONG-urilor. Situația nu a fost determinată, bineînțeles, de viziunea mai „liberală” a lui Hu, ci pentru că majoritatea membrilor de partid erau mai ocupați să facă bani decât să aplice linia partidului, comentează FP. .
FP mai notează și faptul că de la demisia sa din fruntea PCC, în 2012, Hu a stat departe de scena politică. Mulți dintre foștii săi aliați au fost arestați în cadrul epurărilor lui Xi, inclusiv consilierul său principal Ling Jihua, în 2015. Hu a fost asociat cu o rețea de putere formată din foști lideri ai Ligii Tineretului Comunist (ca și el de altfel); această facțiune nu doar și-a pierdut influența în cadrul PCC, ci pare să fi fost efectiv eliminată.
Congresele PCC sunt adunări planificate (coregrafiate chiar), cu mare atenție la detalii, cu multă vreme întainte de a se întâmpla, așa că scoaterea din sală a lui Hu Jintao pare să fi fost mai mult decât un simplu accident sau să se fi produs din motive de sănătate precare, cum nota sâmbătă agenția oficială a PCC – China Xinhua News.
Chiar înainte de incident, Hu participase la sesiunea anterioară cu ușile închise din ultima zi a Congresului (desfășurat vreme de o săptămână). Apoi camerele de luat vederi au fost lăsate să intre în sală pentru ultima parte a sesiunii. Imediat după ce camerele s-au instalat, oficialii s-au apropiat de Hu și i-au indicat că ar trebui să plece, presa internațională avansând chiar ipoteza unei umilințe publice deliberate în scopul consolidării nucleului de putere dominat de Xi Jinping și a „îndepărtării” modelului reprezentat de „epoca Hu”, când China a manifestat deschidere către lumea liberă și o toleranță mai mare față de noile idei.
Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 au reprezentat un punct culminant pentru expunerea internațională. Companiile străine se instalau aici, turiștii veneau în număr mare, internetul era mai liber, mass-media locală a început să facă jurnalism decent, iar reputația globală a Chinei se îmbunătățea constant, mai scrie BBC.
În timp ce unii comentatori chinezi califică perioada Hu drept „irosită", creșterea economică a fost în mod constant de două cifre, iar Beijingului se preocupa permanent de reputația sa internațională.
În schimb, Xi Jinping duce țara într-o direcție foarte diferită, cu el deținător al puterii absolute și fără posibilitatea de a fi îndepărtat.
În plus, actualul guvern a încurajat o explozie a sentimentelor naționaliste, arătându-se prea puțin preocupat de ceea ce stârnește pe plan internațional și de reacțiile la felul în care gestionează orice. Mesajul pentru ceilalți lideri ai lumii s-ar putea traduce că a sosit timpul Chinei și că vă veți pune cu această națiune pe propria răspundere.
Mesajul către poporul chinez se regăsește în adăugirile făcute la Constituția Partidului care se referă la „realizări mărețe” obținute prin „efort susținut”, ca un ecou venit parcă din vremea lui Mao Zedong.
Așadar, potrivit BBC, Xi pare să fi folosit Congresul de anul acesta pentru a scăpa definitiv de cei care aveau o viziune economică, socială și politică diferită de a sa, îndepărtându-i din noul Comitet Central inclusiv pe Li Keqiang și Wang Yang, ambii percepuți ca economiști liberali conectați cu viziunea fostei administrații, și impunându-și doar loialii.
Potrivit unui influencer chinez, stabilit în Statele Unite, tânărul care l-ar fi escortat forțat afară pe fostul președinte ar fi chiar una din gărzile de corp ale lui Xi. Detalii AICI, foto mai jos: