Parlamentul olandez vrea menținerea României în afara Schengen. Rareș Bogdan apelează la mediul românesc de afaceri: "Să fie uitată butada 'capul plecat sabia nu-l taie'! Nu vreau să cred că țara noastră se va arunca într-un defetism periculos!"


Parlamentul olandez vrea menținerea României în afara Schengen. Rareș Bogdan apelează la mediul românesc de afaceri: "Să fie uitată butada 'capul plecat sabia nu-l taie'! Nu vreau să cred că țara noastră se va arunca într-un defetism periculos!"

România nu trebuie să mai accepte nicio palmă de la statele europene, a declarat pentru Digi24 europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, după votul de joi din Parlamentul olandez, care a recomandat Guvernului de la Haga să nu accepte intrarea României în Schengen. Rareș Bogdan spune că Olanda se află în acest moment în contradicție cu Parlamentul European, care recent a votat cu susținere largă aderarea României la Schengen. Nu în cele din urmă europarlamentarul PE cere mediului românesc de afaceri să pună presiune pe firmele olandeze care activează în țara noastră. 

"Este o palmă pe care România o primește și nu mai trebuie să accepte să primească această palmă dată, pentru că de 32 de ani tot primim palme. În momentul acesta, Parlamentul de la Haga este în totală opoziție cu Parlamentul European, unde 86% din totalul membrilor Parlamentului European - reprezentanții a 500 de milioane de cetățeni europeni - au hotărât că România este pregătită cu cea mai largă majoritate a unei rezoluții adoptate vreodată în Parlamentul European pentru România în 15 ani", a arătat Rareș Bogdan. 

Rezoluția votată de aleșii olandezi ar trebui de fapt să întărească și mai mult acțiunile diplomației de la București, nu să o îngenuncheze, a mai spus eurodeputatul. 

"În momentul acesta, întreaga diplomație românească, reprezentanții Ministerului de Interne, ai Justiției, ai Ministerului de Externe, ai Reprezentanței României la Bruxelles și ai tuturor ambasadelor trebuie să ceară președinției cehe (a Consiliului UE - n.red.) ca în decembrie, pe 8, să aibă loc un vot în JAI (consiliul pentru justiție și afaceri interne - n.red.) cu privire la România și Bulgaria, pentru a ști după acest vot cum vom acționa în relația cu Olanda. Până în momentul respectiv, trebuie să încercăm să convingem - diplomație și iar diplomație. Am stat suficient în genunchi, trebuie să explicăm în picioare, dar cu calm, cu argumentele la noi că momentul pentru România este unul extrem de important și nu acceptăm ca de data asta accesul României în Schengen să fie refuzat pentru că, în caz contrar, România își rezervă dreptul să acționeze complet diferit față de cum a acționat până acum", a punctat Rareș Bogdan. 

Europarlamentarul PPE face apel la firmele din România să pună, la rândul lor, presiune asupra partenerilor lor de afaceri olandezi pentru a cere aderarea României la Schengen. 

"Să nu uităm, pe teritoriul României acționează 22.000 de firme olandeze, așa că invit inclusiv mediul de afaceri românesc partener cu aceste 22.000 de firme să ne ajute în această presiune. Nu vreau să cred că România astăzi va abandona lupta, nu vreau să cred că România astăzi se va arunca într-un defetism periculos și va înțelege că acea butadă absolut de neconceput - care, din păcate, o avem din istorie -, capul plecat sabia nu-l taie, ar trebui să fie pur și simplu ignorată sau uitată, pentru că în momentul ăsta, capul plecat sabia îl va tăia", a avertizat europarlamentarul Rareș Bogdan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.