Șeful forțelor armate din Norvegia: Pentru Putin e mai valoroasă amenințarea cu armele nucleare decât folosirea lor!


Șeful forțelor armate din Norvegia: Pentru Putin e mai valoroasă amenințarea cu armele nucleare decât folosirea lor!

Occidentul ar trebui să asculte cu atenție când Vladimir Putin vorbește despre utilizarea armelor nucleare - dar ar trebui să-și amintească că amenințările sunt mai utile pentru Kremlin decât folosirea în sine a respectivului armament, a spus șeful forțelor armate din Norvegia.

Generalul Eirik Kristoffersen a spus aceste chestiuni în luna septembrie, dar comentariile sale au fost făcute publice acum, în timp ce NATO desfășoară un exercițiu prin care își verifică arsenalul nuclear. Rusia plănuiește, la rândul ei, să efectueze în curând astfel de exerciții. 

Putin și mai mulți înalți oficiali ruși au amenințat în mod repetat că vor folosi arme nucleare în contextul războiului la scară largă pe care îl duc împotriva Ucrainei. 

Dar Kristoffersen a precizat că "nu există niciun motiv" ca Putin să facă acest lucru.

"În primul rând, trebuie să ascultăm ce spune el (Putin - n.red.). În al doilea rând, nu există niciun motiv pentru care să folosească arme nucleare. Nu există nicio amenințare existențială la adresa securității Rusiei. Deci nu are niciun motiv să le folosească", a continuat acesta. 

Pentru Putin, amenințările pe care le lansează că va folosi arme nucleare "sunt mai valoroase decât dacă le-ar folosi cu adevărat", a spus Kristoffersen.

"Este vorba despre descurajare, așa cum a fost în timpul Războiului Rece. Este vorba de a ne asigura că (Rusia - n.red.) are capacitatea, respectiv de a ne arăta nouă, restului lumii, că poate face asta", a conchis Kristoffersen. (sursa: Sky News)

Kremlinul a amenințat inclusiv astăzi cu folosirea armelor nucleare, transmițând că cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova a declarat că le-a anexat în ultimele săptămâni intră sub protecția arsenalului nuclear al Rusiei. Întrebat de reporteri dacă regiunile se află sub umbrela nucleară a Moscovei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: "Toate aceste teritorii sunt părți inalienabile ale Federației Ruse și toate sunt protejate. Securitatea lor este asigurată la același nivel precum în cazul restului teritoriului Rusiei". (sursa: Nikkei Asia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.