Aflată sub ploaia de rachete rusești, Ucraina rezistă și prin cultură. Organizat la Lviv, Forumul Internațional al Cărții a adunat scriitori și personalități din întreaga lume


Aflată sub ploaia de rachete rusești, Ucraina rezistă și prin cultură.  Organizat la Lviv, Forumul Internațional al Cărții a adunat scriitori și personalități din întreaga lume

În ciuda războiului rusesc din Ucraina și a permanentei amenințări ale atacurilor cu rachete, cel de-al 29-lea Forum Internațional al Cărții a avut loc la Lviv în perioada 6-9 octombrie.

Evenimentul datează din 1994. La acea vreme, era o platformă de comunicare și de afaceri între jucătorii din acest domeniu având scopul de a dezvolta o piață modernă a cărții în Ucraina și de a o integra în contextul editorial global. În fiecare an, festivalul se focalizează pe o anumită tematică în jurul căreia își construiește programul. În plus, vizitatorii se pot bucura de evenimente și concursuri literare, prezentări ale editurilor și autorilor, lecturi, sesiuni de autografe, discuții, mese rotunde, spectacole etc.

De data aceasta, din cauza invaziei rusești, nu doar datele evenimentului au fost schimbate, ci și formatul în sine. BookForum a avut loc cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și cu susținerea unuia dintre cele mai mari festivaluri literare din lume – Hay Festival (Marea Britanie). Toate acestea au loc în cadrul „Sezonului Culturii Britania/Ucraina”, organizat de British Council și Institutul Ucrainean.

Hay Festival este dedicat literaturii și a fost fondat în 1988. Are loc vară de vară în Hay-on-Wai, Țara Galilor. În prezent, festivalul e organizat de Hay Festival Foundation Ltd, organizație caritabilă care reunește cititori și scriitori pentru a împărtăși povești și idei live și online. Organizația coordonează și trei festivaluri în America Latină: în Columbia, Mexic și Peru. Altul e organizat în Spania. Astăzi, organizația ajunge la un public global de milioane de oameni în fiecare an și continuă să se dezvolte și să inoveze, punând bazele unor parteneriate și inițiative împreună cu organizații de top din domeniul artei și mass-media.

„Deoarece libertatea de exprimare este amenințată în întreaga lume, organizații precum Hay Festival și BookForum sunt deosebit de importante. Ele acționează ca niște catalizatori pentru schimbare, folosind libertatea de exprimare și un schimb constructiv de idei. Apreciem foarte mult echipa BookForum și misiunea acesteia și vreau să-i sprijinim”, a declarat Christina Fuentes La Roche, directorul internațional al Hay Festival.

Festivalul a inclus 20 de evenimente cu participarea a peste 40 de autori din Ucraina, Marea Britanie, SUA, Mexic, Siria, Portugalia, Franța, Iran și Tanzania. Printre tematicile-cheie: femeile și războiul, banii și cultura, propaganda, crimele de război și memoria. Imagini de la eveniment au fost difuzate în toată lumea. 

”Pentru noi este important nu atât să relatăm lumii ce se întâmplă în Ucraina, cât să reușim să menținem un dialog constant al Ucrainei cu lumea. Acesta este un act de solidaritate. Am desfășurat o amplă campanie în țările partenere pentru ca oamenii să afle și să ne urmărească online. Toate evenimentele au fost transmise în streaming în limba engleză, am avut și subtitrări în spaniolă. Înregistrările vor rămâne pe platforma noastră până la sfârșitul anului. Vom continua să impulsionăm discuțiile în lunile următoare”, a precizat Cristina Fuentes La Roche, într-un interviu oferit KyivPost.

(Conferința ”Love and Lost”)

Scopul festivalului de anul acesta a fost acela de a le explica străinilor, prin intermediul culturii, ce se întâmplă acum cu Ucraina și de ce se întâmplă așa ceva. Conferințele au ridicat subiecte importante și incomode a căror înțelegere globală de către comunitatea internațională ar trebui să contribuie la victoria asupra totalitarismului, devenind fundamentul construirii unei noi lumi democratice după victoria Ucrainei. În același timp, evenimentul a avut și scopul de a arăta publicului ucrainean cât de puternic este acum sprijinul extern pentru Ucraina și cât de importantă este expertiza autorilor ucraineni pentru comunitatea internațională.

Printre vorbitori s-a numărat și Abdulrazak Gurna, laureat al Premiului Nobel pentru literatură. În volumele sale, Gurna ridică problemele postcolonialismului și ale identității. A vorbit și scriitoarea canadiană Margaret Atwood, axându-și discursul pe problematica regimurilor totalitare. Printre invitați s-au numărat și Neil Gaiman, istoricul canadian Margaret McMillan, scriitorul și profesorul de istorie israelian Yuval Harari, avocatul britanic Philip Sands (foto deschidere), neurochirurgul britanic Henry Marsh, poetul Igor Pomerantsev și alții. Scriitor și specialist în propagandă rusească, Peter Pomerantsev a punctat: 

„Mergem la Festivalul Literar din orașul Lemkin [numele i-a aparținut avocatului din Lviv care a introdus termenul de „genocid” în dreptul internațional – n. red.] pentru a arăta din nou și pentru totdeauna că vocea Ucrainei va fi învingătoare”.

Organizatorii speră ca alte festivaluri să preia această inițiativă și să invite personalități din Ucraina să discute public despre problemele pe care le-a generat războiul. De asemenea, în viitor, organizatorii Hay Festival plănuiesc să continue cooperarea cu Lviv Book Forum, popularizând cultura ucraineană pe plan internațional.

"În viitor, când va fi pace în Ucraina, vor fi multe de discutat. Putem ajuta să aducem voci interesante care să se amestece cu vocile ucrainene pentru a explora lumea și pentru a ne imagina viitorul apropiat”, a precizat directorul Hay Festival.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.