EXCLUSIV Scriitorul, istoricul și fostul deținut politic Demostene Andronescu: ”Statul securist și comunistoid vrea să ascundă toate urmele genocidului comunist”. Ministerul Culturii premeditează distrugerea clădirilor care au rămas din fostul penitenciar unde Securitatea a coordonat ”Experimentul Pitești”


EXCLUSIV Scriitorul, istoricul și fostul deținut politic Demostene Andronescu: ”Statul securist și comunistoid vrea să ascundă toate urmele genocidului comunist”. Ministerul Culturii premeditează distrugerea clădirilor care au rămas din fostul penitenciar unde Securitatea a coordonat ”Experimentul Pitești”

Istoric, memorialist esențial și ultim poet în viață al temnițelor comuniste, domnul Demostene Andronescu (95 ani) – fost deținut politic pentru mai bine de 11 ani și supraviețuitor de nezdrobit al reeducării de la Aiud – comentează, în exclusivitate pentru Podul.ro, halucinantul refuz al Ministerului Culturii de a clasa drept monument istoric întreaga clădire a fostului penitenciar comunist de la Pitești, unde Securitatea genocidară a inițiat și a coordonat ceea ce de regulă numim ”Experimentul Pitești”, barbarie unică în Gulagul cunoscut.

Avem onoarea de a vă prezenta concluziile dânsului, deși acestea sunt mai mult decât amare:

”Statul securist și comunistoid vrea să distrugă toate urmele represiunii și ale genocidului. Urmașii poliției politice și ai comuniștilor dețin funcții și poziții importante în stat, au oamenii lor înșurubați în sistem. Tendința asta e veche, era prezentă și în anii ‘90, acum îi vedem roadele otrăvitoare. Există ONG-uri finanțate chiar de statul român, ONG-uri ce mențin o ofensivă mincinoasă împotriva memoriei Rezistenței Anticomuniste. Se face poliție politică sub ochii noștri și mai nimeni nu spune nimic despre asta. 

Cei interesați pot vizita astăzi câteva părți din fosta închisoare de la Pitești numai datorită unor oameni conștienți și inimoși care își iubesc și își respectă istoria. Memorialul Închisoarea Pitești a fost posibil doar ca o inițiativă privată, care presupune muncă permanentă, seriozitate, iubire și sacrificii financiare uriașe, întrucât nu-i deloc ușor să te îngrijești de un muzeu esențial. Statul nu a ajutat niciodată cu nimic, dimpotrivă, a pus opreliști. 

Alte părți ale fostei închisori au ajuns să aparțină unor privați neinteresați de încărcătura istorică a clădirilor. Nu pot fi vizitate și sunt expuse unei degradări rapide, fiindcă timpul și indiferența nu iartă. Responsabilii Memorialului Închisoarea Pitești au făcut toate demersurile posibile pe lângă autorități și în special pe lângă Ministerul Culturii, solicitând ca rămășițele fostului penitenciar în ansamblul lor să fie clasate drept monument istroric, acesta fiind unica soluție de a le salva și de a le prinde într-un circuit memorial necesar. Solicitările sunt cât se poate de legitime, toate acele clădiri ar trebui să fie de patrimoniu și să aibă o destinație muzeală.

Am văzut prea multe ca să-mi mai fac iluzii. Se vrea prăbușirea și distrugerea acelor clădiri, se vrea îngroparea ororilor pe care Securitatea și comuniștii le-au săvârșit la Pitești. 

Cred că aceeași soartă o va avea și Jilava, fosta mare închisoare de tranzit. Fortul 13 e lăsat de izbeliște în mod premeditat, tocmai pentru ca nimeni să nu mai poată salva nimic. Iată că au trecut mai bine de 30 de ani din decembrie ‘89 și arheologilor nu le este permis să sape în Valea Piersicilor, unde se află mai multe gropi comune”. 

CITEȘTE și EXCLUSIV interviu: Reeducarea de la Aiud, la fel de bestială și mutilatorie ca Experimentul Pitești, de care a fost legată ombilical. Geneza, etapele și fenomenologia distrugerii. Concluziile scriitorului și istoricului Demostene Andronescu, fost deținut politic pentru aproape 12 ani și ultim poet în viață al închisorilor comuniste

În cele ce urmează vă prezentăm în integralitate anunțul făcut, sâmbătă, de responsabilii Memorialului Închisoarea Pitești, pe Facebook, totodată îndemnându-vă să semnați petiția de la final: 

”De peste un an încercăm să convingem autoritățile, prin adrese, documente, mărturii, că închisoarea Piteşti trebuie protejată prin clasarea în întregime ca monument istoric. Momentan, doar partea care ne aparține şi care este muzeu memorial este clasată şi protejată.

Ar fi o crimă să distrugem una din ultimele închisori din perioada comunistă încă existente. Avem nevoie să cunoaştem teroarea dictaturii comuniste şi să înțelegem violența cu care România a fost sugrumată timp de decenii. 

Ministerul Culturii nu ne aude. Avem nevoie de ajutorul vostru, al tuturor, ca sa fim auziți şi ca ministerul să pună sub protecție definitiv acest sit de importanță mondială.

Semnați această PETIȚIE

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.