PNL și PSD copiază politicile economice ale lui Alexandr Lukașenka


PNL și PSD copiază politicile economice ale lui Alexandr Lukașenka

PNL și PSD copiază politicile economice ale lui Alexandr Lukașenka, mare om de stat și economist de succes!  

Lukaşenka, chipurile, a interzis inflația prin lege. Orice creștere de prețuri se pedepsește prin arest și închisoare.  

Cam aşa au făcut și Ciucă, Câciu et Co. când au plafonat prețurile la lemne de foc. Sau când au crescut impozitele pe clădiri, pedepsind proprietarii.

Prin plafonare, un bun devine necomercializabil pentru că producătorul, distribuitorul și vânzătorul ajung să vândă pe minus (pe pierdere). Astfel, bunul nu mai este produs, pentru că nu rentează, și devine mult mai rar în realitate, deci mai scump. După eliminarea măsurii intervenționiste a plafonării, prețul va sări.  

În costul mai mare al lemnelor de foc regăsim de fapt creșterea costurilor legate de exploatare, prelucrare și transport, majorate de creșterea prețului la carburanți și energie electrică, precum și de majorarea costurilor cu personalul care, ca în orice domeniu, sunt determinate de inflația generalizată.  

Soluțiile le găsim la economiștii liberali:

1. Reducerea cheltuielilor publice, inclusiv prin reducerea aparatului de stat (stat minimal); în plus, nu mai dăm drumul la tiparniță! Da, inflația este generată de tipărirea efectivă de bani de către Banca Națională a României, care duce la devalorizarea leului, deci la creșterea prețurilor!  

2. Reducerea taxelor și impozitelor, care crește de fapt baza de impozitare; creșterea taxelor duce întotdeauna la evaziune. Oamenii rămân cu mai mulți bani în buzunar, fără să trebuiască ca guvernul să le ia bani ca să le dea înapoi sub formă de „subvenție”, iar pe drum să întrețină și funcționărimea care realizează această operațiune. Ce îi oprește pe guvernanți și parlamentari să reducă măcar acciza la carburanți sau TVA-ul la gaz, curent și carburanți?!

3. Debirocratizare și liberalizarea piețelor. Pe bune, nu butaforia de pe piața de energie, unde de fapt câștigă băieții deștepți din companiile de stat care produc 80% din energia noastră și prietenii lor, furnizorii. Cât timp nu am voie să produc energie și să vând vecinului, piața nu este liberalizată.

Numai că pe la PSD, PNL, AUR, UDMR și alte partide nu se citesc Adam Smith, Ludwig von Mises, Friedrich Hayek sau Murray Rothbard, ci decretele lui Lukașenka.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.