Viceministrul polonez de Externe: Există o șansă reală ca Ucraina să devină membră a NATO!


Viceministrul polonez de Externe: Există o șansă reală ca Ucraina să devină membră a NATO!

Există o șansă reală ca Ucraina să devină membră a NATO, a declarat luni Piotr Wawrzyk, adjunct al ministrului polonez de Externe, adăugând totodată că "trebuie să existe unanimitate" în Alianță. Acesta a mai precizat că Polonia încearcă de câteva luni să convingă alte țări ale Alianței să sprijine cererea Ucrainei de a adera la NATO.

"Polonia încearcă să convingă celelalte țări de câteva luni să susțină această cerere, din momentul în care ucrainenii au început să vorbească despre apartenență (la NATO - n.red.). Și acum, când a apărut (în mod oficial cererea - n.red.), problema este deja în curs de dezbatere în cadrul Alianței Nord-Atlantice", a spus Wawrzyk. 

Potrivit oficialului polonez, ceea ce se întâmplă în Ucraina arată că "rușii trebuie să piardă acest război, pentru că aceasta este singura modalitate de a asigura securitatea Alianței Nord-Atlantice".

El a precizat că există un "sprijin tot mai semnificativ pentru Ucraina din partea țărilor Alianței", SUA, Polonia și Regatul Unit situându-se în mod clar în fruntea acestui proces de ajutoare a țării invadate de hoardele Kremlinului. 

"Dar celelalte țări ar trebui să se implice și mai intens, pentru că aceasta este o luptă de facto pentru securitatea Alianței în sine", a subliniat Piotr Wawrzyk.

Viceministrul de Externe a adăugat că cererea oficială a Ucrainei "schimbă puțin percepția asupra acestui război, percepția asupra Ucrainei, evident în beneficiul aspirațiilor acestei țări la apartenența la Alianță"

"Dacă acest proces continuă, cred că există o șansă reală ca Ucraina să devină membră a Alianței", a subliniat acesta, precizând, de asemenea, că "trebuie să existe unanimitate" la nivelul NATO. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri că țara sa depune o cerere de aderare rapidă la NATO, adăugând că Ucraina, de facto, a dovedit deja "conformitatea cu standardele Alianței".

Ulterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a comentat referitor la cererea Ucrainei de aderare accelerată la NATO, amintind că orice decizie privind primirea unui nou membru în Alianță trebuie luată prin consensul celor 30 de membri actuali. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.