VIDEO. Generalul american David Patraeus: SUA vor distruge armata lui Putin din Ucraina dacă Rusia va folosi arme nucleare / Senatorul Marco Rubio dezvăluie că Moscova ar putea lovi curând o țară membră NATO


VIDEO. Generalul american David Patraeus: SUA vor distruge armata lui Putin din Ucraina dacă Rusia va folosi arme nucleare / Senatorul Marco Rubio dezvăluie că Moscova ar putea lovi curând o țară membră NATO

Statele Unite și aliații vor distruge trupele Rusiei din Ucraina, echipamentul, utilajele de război, precum și întreagă flotă rusească de la Marea Neagră, dacă președintele Vladimir Putin va decide să utilizeze arme nucleare în prezentul conflict, a afirmat răspicat fostul director al CIA, generalul în rezervă cu patru stele David Patraeus. 

Pe de altă parte, potrivit The Guardian, senatorul republican Marco Rubio, care are acces la informările periodice ale Pentagonului cu privire la situația din Ucraina, a opinat că Rusia ar putea decide în curând să lovească o țintă care să nu fie pe teritoriul Ucrainei, ci în chiar interiorul granițelor NATO. 

Prezentăm mai jos cele două puncte de vedere.

Generalul Patraeus a precizat că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan (al președintelui Joe Biden) despre răspunsul probabil al SUA la o escaladare nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației americane au declarat că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

Potrivit The Guardian, Petraeus a declarat într-o intervenție pentru ABC News: „Pentru a vă oferi o variantă ipotetică, cel mai probabil va fi un răspuns NATO, colectiv, care ar lichida fiecare forță armată convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, ca și fiecare navă din Marea Neagră".

Avertismentul lui Patraeus vine la câteva zile după ce Putin, în discursul său privind anexarea celor patru teritorii ucrainene, a exprimat un punct de vedere pe care mulți analiști militari l-au interpretat drept un avertisment privind folosirea de arme nucleare în prezentul conflict. 

Întrebat dacă folosirea de arme nucleare de către Rusia ar aduce Statele Unite și NATO în războiul din Ucraina, Patraeus a răspuns că nu va fi o situație care să determine automat declanșarea Articolului 5 al Alianței, care prevede o apărare colectivă în cazul în care un membru este agresat. Asta pentru că Ucraina nu face încă parte din NATO. Cu toate asta, SUA și Aliații vor răspunde pentru că este foarte probabil ca radiațiile să afecteze țările NATO, fapt care poate fi interpretat ca o agresiune la adresa unui membru, caz în care Articolul 5 poate fi invocat, a mai explicat Patraeus, adăugând: „firește, nu dorim să ajungem la o escaladarea nucleară, dar trebuie arătat cu fermitate că acest lucru este inacceptabil”.

Generalul american apreciază că liderul de la Moscova este „disperat” în condițiile victoriilor ucrainene din est și rezistența rușilor la mobilizarea „parțială” decretată de acesta. 

„Realitatea de pe câmpul de luptă cu care se confruntă pare ireversibilă. Nici măcar mobilizarea (deosebit de șubredă în momentul de față), nici teritoriile anexate, nici măcar amenințările nucleare nu îi mai pot ușura situația cu care se confruntă. (...) La un moment dat va trebui să o recunoască, la un moment dat tot vor trebui începute un soi de negocieri, iar așezarea la masa tratativelor va fi, așa cum spunea președintele Zelenski, finalul”, a mai opinat generalul american. 

„Pentru Putin și Rusia poate fi chiar mai rău decât e în momentul de față. Și chiar dacă decid să folosească armele nucleare pe câmpul de luptă, asta nu va schimba cu nimic impasul în care se află”, a adăugat Patraeus, avertizând însă că amenințările Rusiei trebuie luate foarte în serios. VIDEO la finalul textului

Senatorul Marco Rubio, cel mai important membru republican al Comisiei pentru relații externe din Senatul SUA, a declarat pentru CNN că Putin are două opțiuni: să stabilească linii defensive sau să se retragă și să piardă teritoriu.

Rubio a spus că el crede că este „foarte posibil" ca Putin să lovească punctele de distribuție prin care echipamentele și armele donate de SUA și aliații intră în Ucraina, inclusiv în interiorul Poloniei. Senatorul a recunoscut amenințarea nucleară, dar a spus că cel mai mult îl îngrijorează „un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, unul care să vizeze aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție".

„Alianța va trebui să răspundă", a spus senatorul american adăugând „cum va răspunde, va depinde foarte multe de natura atacului, de amploarea și de scopul acestuia".

În calitate de senator care are acces la ședințele de informare ale Pentagonului, Rubio știe exact cât de serioasă este amenințarea nucleară a Rusiei, însă a refuzat categoric să divulge dacă Statele Unite au obținut sau nu dovezi cu privire la folosirea iminentă de arme nucleare împotriva Ucrainei.

„Cu siguranță, riscul este  mai mare astăzi decât era acum o lună", a spus Rubio, prezicând că Rusia va face probabil un pas intermediar.

„Ar putea lovi un punct logistic. Iar acel punct logistic s-ar putea să nu fie în interiorul... Ucrainei. Pentru mine, acesta este aspectul pe care mă concentrez cel mai mult, deoarece este unul tactic. Și cred că, probabil, Putin se gândește că o astfel de lovitură e mai puțin provocatoare. Dar, NATO are, firește, un punct de vedere complet diferit”, a conchis Rubio. VIDEO mai jos!





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.