NATO se teme că Putin ar putea decide să folosească un focos nuclear tactic cu randament mic pentru a șoca Ucraina și a opri avansul acesteia pe frontul de est / Alianța va răspunde însă „devastator” dacă Rusia va lovi nuclear Ucraina / Zelenski: Rusia nu ar trebui să aibă dreptul să dețină arme nucleare


NATO se teme că Putin ar putea decide să folosească un focos nuclear tactic cu randament mic pentru a șoca Ucraina și a opri avansul acesteia pe frontul de est / Alianța va răspunde însă „devastator” dacă Rusia va lovi nuclear Ucraina  / Zelenski: Rusia nu ar trebui să aibă dreptul să dețină arme nucleare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, în timpul discursului său de la ONU, din 27 septembrie, că Federației Ruse nu ar trebui să i se permită să dețină arme nucleare și că întreaga comunitate internațională ar trebui să izoleze Rusia, având în vedere amenințările repetate ale acesteia privind folosirea armelor nucleare, relatează Ukrainska Pravda. 

„Amenințarea cu utilizarea armelor nucleare face acum parte din prezenta narațiune de război a oficialilor și propagandiștilor ruși. Acest lucru dovedește că Rusia nu are dreptul de a deține arme nucleare, deoarece nu este capabilă să garanteze securitatea lumii, amenințând mereu cu mare lejeritate despre folosirea acestora", a mai opinat Zelenski.

Liderul ucrainean este de părere că restul lumii ar trebui să izoleze complet Rusia ca represalii pentru tot ceea ce a făcut și face. 

„O țară care în acest moment își pune în aplicare politica sa genocidară, menținând lumea în pragul unei catastrofe de radiații și, în același timp, amenință cu lovituri nucleare nu poate rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto", a mai tunat Zelenski.

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a declarat că răspunsul NATO la orice utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar trebui să fie non-nuclear, dar „devastator", scrie theguardian.com.

Aflat într-o vizită la Washington, Rau a declarat că alianța ar fi pe cale să transmită acest mesaj ferm Moscovei.

Dezastrul militar rusesc pr frontul din Ucraina, unde forțele Moscovei sunt alungate și zdrobite în nord-est, a sporit temerile cu privire la posibilitatea ca Vladimir Putin, disperat și umilit, să recurgă la la utilizarea unei arme nucleare, eventual un focos tactic cu randament mai mic, în încercarea de a șoca Ucraina și pentru a opri rezistența acesteia și avansul de pe frontul de est (care s-ar putea întâmpla în scurt timp și în sud-est), mai scrie The Guardian.

„Din câte știm noi, Putin amenință că va folosi arme nucleare tactice pe teritoriul ucrainean, nu că va ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional", a declarat Rau la emisiunea Meet the Press de la NBC News. „Dar răspunsul ar trebui să fie devastator. Și presupun că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl transmite Rusiei în acest moment", a mai afirmat oficialul polonez.

Cele mai recente amenințări cu folosirea armelor nucleare în contextul războiului din Ucraina îi aparțin fostului președinte rus Dmitri Medvedev, cel care l-a ajutat decisiv pe Vladimir Putin să rămână atâta amar de timp la putere, prin jocul rocadelor premier-președinte, până ce tiranul de la Kremlin a putut să facă schimbările constituționale care să-i permită să rămână în fruntea Rusiei până la adânci bătrâneți.

Medvedev, în prezent  vicepreşedinte al Consiliului de Securitate Naţională rus, a afirmat marţi că Rusia are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă este împinsă dincolo de limitele sale şi a precizat că aceasta ''cu siguranţă nu este o cacealma''.

„Trebuie să vă reamintesc din nou - pentru acele urechi surde care se aud doar pe ele: Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar'', a spus Medvedev, care a avut de-a lungul acestor luni de război mai multe ieșiri și declarații agresive la adresa Occidentului. 

„Să ne imaginăm că Rusia este forţată să folosească cele mai înspăimântătoare arme contra regimului ucrainean care a comis un act de agresiune pe scară largă, ce este periculos pentru însăşi existenţa statului nostru'', a susţinut Dmitri Medvedev într-o postare pe Telegram.

Conform doctrinei nucleare a Rusiei, preşedintele poate folosi arme nucleare dacă statul se confruntă cu o ameninţare existenţială, inclusiv cu arme convenţionale.

'„Cred că NATO nu se va amesteca în mod direct în conflict, chiar şi în acest scenariu. Demagogii de peste ocean şi din Europa nu vor muri într-o apocalipsă nucleară'', a continuat Medvedev.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.