Anunț important făcut de Guvernul de la Varșovia: Polonia intenționează să furnizeze Germaniei surplusul de petrol


Anunț important făcut de Guvernul de la Varșovia: Polonia intenționează să furnizeze Germaniei surplusul de petrol

Polonia intenționează să furnizeze Germaniei întregul surplus de țiței, a anunțat Ministerul pentru Climă și Mediu de la Varșovia, asta după ce Germania a preluat controlul asupra unei rafinării deținute majoritar de gigantul petrolier rus Rosneft, măsură pe care oficialii polonezi o solicitaseră. 

Polonia anunțase anterior că ar putea sprijini Germania prin furnizarea de petrol, dar a pus o condiție: Rusia să nu mai fie prezentă la rafinăria Schwedt, în condițiile în care Rosneft deținea o participație de 54,17% prin intermediul unei filiale.

"Nu ar trebui să existe vreo participare și prezență a Rusiei, fie că este vorba de stocare sau rafinărie în sine, în nimic ce este legat de petrol în Germania", a declarat în iunie Anna Moskwa, ministrul polonez pentru Climă.

La începutul acestei luni, Germania a preluat rafinăria din Schwedt și a plasat Rosneft Deutschland sub tutela autorității germane de reglementare a industriei.

Rafinăria furnizează 90% din benzina, carburanții, motorina și păcura de pe piețele din Berlin și Brandenburg și este ea însăși aprovizionată din Rusia prin Polonia prin conducta Druzhba, care este operată de grupul polonez PERN. 

Ministerul polonez a spus că "salută" deciziile recente ale Germaniei, a raportat PAP. Pe de altă parte, Rosneft a comunicat că ar putea merge în instanță pentru a contesta decizia Berlinului de a lua sub tutelă filiala germană a companiei și a amenințat că va întrerupe temporar aprovizionarea cu petrol a Germaniei prin conducta Druzhba.

Între timp, ministerul german al Economiei a inițiat discuții cu potențiali cumpărători ai rafinăriei Schwedt, inclusiv cu o companie poloneză, au declarat pentru Reuters două surse guvernamentale de la Berlin. Potrivit informațiilor anterioare ale Reuters, gigantul petrolier de stat polonez PKN Orlen a fost interesat să cumpere un pachet de control la Schwedt.

Ca răspuns la articolul din presă, Orlen a precizat că monitorizează situația din regiune în mod continuu, dar nu a confirmat sau infirmat informația, în timp ce ministerul polonez al Climei a spus că este la latitudinea companiei să decidă asupra unei posibile achiziții.

"În contextul preluării unei părți a acțiunilor din rafinăria PCK Schwedt de către o companie poloneză, trebuie subliniat că deciziile de a întreprinde investiții sunt luate de companiile înseși, în funcție de capacitățile acestora și de beneficiile anticipate", a spus ministrul, citat de PAP.

Germania, Olanda și Polonia au fost principalii importatori de petrol rusesc în Europa anul trecut, dar toate trei au, totodată, capacitatea de a aduce țiței transportat pe mare din alte țări.

În martie, Polonia a anunțat că va încerca să pună capăt tuturor importurilor de energie din Rusia până la sfârșitul acestui an. Orlen s-a angajat să asigure aprovizionarea cu petrol nu numai în Polonia, ci și în regiunea înconjurătoare, datorită unui contract semnat cu Saudi Aramco în ianuarie, care prevede furnizarea a peste 300.000 de barili pe zi.

Cu toate acestea, potrivit datelor publicate de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), Polonia era în continuare în luna iunie mai dependentă de aprovizionarea cu petrol rusesc decât Germania, 46% din importurile sale de petrol provenind din Rusia, față de 23% în cazul Germaniei. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.