Cu un curaj ieșit din comun, mai multe femei din Cecenia au demonstrat împotriva mobilizării copiilor lor în armata lui Putin. Care a fost răspunsul satrapului Kadîrov față de acțiunea lor


  • ACP
  • Sep 22, 2022 19:06
  • 859
Cu un curaj ieșit din comun, mai multe femei din Cecenia au demonstrat  împotriva mobilizării copiilor lor în armata lui Putin. Care a fost răspunsul satrapului Kadîrov față de acțiunea lor

În Cecenia, republica rusă care este principală furnizoare de militari pentru invazia din Ucraina, a circulat în ultimele zile pe WhatsApp un mesaj audio al unei mame care a îndemnat femeile să se adune la o demonstrație în fața moscheei principale din Grozny, unde să arate că se opun trimiterii fiilor lor pe frontul din Ucraina și să adune mai mulți alături de ele.

Mesajul audio a fost făcut în numele mamelor cecene ai căror fii au fost trimiși la război și "își pierd viețile fără motiv într-o țară străină" . Femeile din Cecenia au fost îndemnate în mesaj să meargă "în piața din fața Moscheei Principale din Grozny" pentru a demonstra împotriva luării fiilor lor în armata rusă pentru a fi trimiși la moarte, pe front. 

"Dacă nu ne salvăm fiii, nimeni nu-i va salva. (...) Ne-au ucis în două războaie; nu sunt destui morți, mutilați și schilodi?", întreabă femeia în mesajul distribuit în Cecenia.

Câteva dintre mamele băieților care ar putea fi trimiși pe front au ieșit să demonstreze în Grozny, dar au fost imediat arestate, iar alte femei care au mers să participe la un miting împotriva războiului în districtul Shali au fost reținute pe drum. O locuitoare din Grozny a relatat că femele care au venit  la miting "sperau că prezența lor la locașul principal de cult al orașului – moscheea 'Inima Ceceniei' – va forța autoritățile să acorde atenție acestei probleme" , numai că rezultatul a fost că însuși Ramzan Kadyrov a vorbit despre faptul că cele "circa 15-20 de femei care au ieșit la miting" la Grozny sunt dușmani ai poporului, ca ceilalți oponenți ai mobilizării. Mai mult, Kadyrov a sugerat că soții celor care au protestat să fie mobilizați și trimiși în Ucraina.

Cecenia a trimis deja un număr mare de militari pentru Ucraina, ajungandu-se chiar ca Ministerul Afacerilor Interne și Garda Națională să anunțe că au mai mult de 2400 de posturi libere, după ce ocupanții acestora au fost trimiși să slujească în armata rusă. (sursa: Kavkaz-uzel.eu) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.