Proteste violente în Iran după moartea unei tinere arestate de „poliția moralității” / Iraniencele își ard hijaburile și se tund în semn de revoltă față de violența cu care sunt pedepsite de autorități pentru „indecență vestimentară”


Proteste violente în Iran după moartea unei tinere arestate de „poliția moralității” / Iraniencele își ard hijaburile și se tund în semn de revoltă față de violența cu care sunt pedepsite de autorități pentru „indecență vestimentară”

Cel puțin cinci persoane au fost împușcate mortal și alte zeci au fost rănite în timpul protestelor tot mai ample care au loc de câteva zile la Teheran și în alte orașe iraniene, în urma morții în condiții cel puțin suspecte a unei tinere de 22 de ani reținute de poliția islamică pe motiv că nu purta corect hijabul.

Potrivit relatărilor de la fața locului, forțele de securitate iraniene au deschis focul, trăgând în manifestanții care protestau la Saqez, orașul natal al tinerei de origine kurdă, la Divandarreh și la Dehgolan, localitatea aflată, de asemenea, în regiunea kurdă a Iranului. 

Autoritățile iranene au respins însă, prin intermediul televiziunii de stat, aceste informații.

Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani din regiunea kurdă a Iranului, a intrat în comă şi a murit vinerea trecută după ce fusese arestată la Teheran de către poliţia moralității, pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice. Vălul islamic – hijabul – i-ar fi alunecat ușor de pe cap, lăsând descoperite câteva fire de păr, relatează presa internațională.

Varianta oficială a autorităților potrivit cărora tânăra ar fi suferit de epilepsie și i s-ar fi făcut rău în arest a fost contestată vehement de familie care a reclamat că Masha nu avea probleme de sănătate și că trupul său ar fi prezentat urme de violență și tortură. Victima se afla în vizită la Teheran alături de fratele său când a fost ridicată de poliție dintr-o stație de metrou și urcată într-o dubă pentru că ar fi încălcat regulile stricte de purtare a hijabului. 

Comandantul poliţiei din Teheran, Hossein Rahimi, a afirmat că Amini nu a fost vătămată fizic şi colegii lui au făcut "totul" pentru a o ţine în viaţă. 

„Prin lege, este de datoria noastră să le reamintim femeilor codul ţinutei. Ce poartă acasă este treaba lor, dar nu în public", a mai spus comandantul poliţiei, insistând că ofiţerii "nu s-au atins nici de un fir de păr" de-al tinerei.

Poliţia a difuzat o înregistrare video în care Amini intră într-o încăpere şi se aşază alături de alte persoane, iar ceva mai târziu este arătată stând în picioare şi vorbind cu cineva care pare să-i inspecteze îmbrăcămintea, după care îşi duce mâinile la cap şi se prăbuşeşte.

Duminică, tatăl tinerei a declarat că poliţia a transferat-o la spital abia peste două ore şi că dacă ar fi ajuns mai repede nu ar fi murit, precizând că fiica sa era într-o formă fizică bună şi nu avea probleme de sănătate. El a adăugat că Amini avea vânătăi la picioare şi consideră că poliţia se face responsabilă de moartea ei. 

„Nu avea epilepsie, nici boli de inimă. Cea mai gravă afecțiune era o răceală. Videoclipul pe care l-au arătat din centrul de detenție a fost, de asemenea, editat. (...) De ce nu au arătat filmarea când au scos-o pe fiica mea din dubă? De ce nu au arătat ce s-a întâmplat pe coridoarele centrului de detenție? A fost un eveniment deosebit de stresant pentru ea și poliția este responsabilă pentru această tragedie", a declarat tatăl tinerei pentru un ziar iranian. 

La scurt timp după ce moartea tinerei a devenit publică, numeroase femei din Iran au protestat arzându-și hijaburile sau tăindu-și părul lung și postând în rețelele de socializare filmulțele cu gestul lor de revoltă. 

„Asta este doar o picătură din ororile pe care le trăim zilnic din cauza obligativității hijabului, pentru păcatul de a fi femeie într-o țară islamică”, scrie o iraniană pe Twitter postând un film cu îndubările violente ale femeilor pe motiv de vestimentație „ilegală”. VIDEO AICI

Casa Albă a cerut asumarea responsabilităţii pentru moartea lui Amini."Moartea lui Mahsa Amini după rănile suferite în timp ce se afla în custodia poliţiei pentru că a purtat un hijab "nepotrivit" este un afront îngrozitor şi flagrant la adresa drepturilor omului", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit agerpres.ro.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a condamnat, la rândul său, moartea tinerei şi a cerut autorităţilor iraniene să pedepsească persoanele responsabile de decesul fetei."Săptămâna trecută, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit din cauza rănilor suferite în custodia poliţiei, după ce a fost reţinută pentru nerespectare prevederilor legii privind portul vălului în Iran. Acest deces este inacceptabil şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Borrell, Peter Stano."Este imperativ ca autorităţile iraniene să se asigure că drepturile fundamentale ale cetăţenilor lor sunt respectate şi că cei care sunt supuşi oricărei forme de detenţie nu sunt supuşi niciunei forme de rele tratamente", a adăugat el.

Amnesty Iran, care acționează în numele organizației pentru drepturile omului Amnesty International, a transmis pe Twitter că „circumstanțele care au dus la moartea suspectă" a domnișoarei Amini, inclusiv „acuzațiile de tortură și alte rele tratamente", trebuie să facă obiectul unei anchete penale.

În Iran, cei care încalcă sharia, legea islamică, se expun la amenzi sau chiar arestare, dar în ultimele luni militanţi civici le-au încurajat pe femei să renunţe la văl, în pofida campaniei autorităţilor împotriva "comportamentelor imorale".

Luni, o organizaţie oficială care promovează moralitatea islamică a publicat un apel la reforma regulilor privind vălul, subliniind că femeile trebuie nu atât sancţionate pentru încălcarea acestor reguli, cât încurajate să le respecte.

Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.

Mass-media iraniană este în prezent plină de dezbateri cu privire la responsabilitatea poliției moralității și metodele violente ale autorităților. Este pus, de asemenea, în discuție, dreptul poliției de a face arestări sau rețineri în lipsa unui mandat judecătoresc.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.