Cum participă japonezii vârstnici la rezolvarea imensei probleme a țării lor și anume deficitul major de forță de muncă


  • ACP
  • Sep 19, 2022 18:45
  • 999
Cum participă japonezii vârstnici la rezolvarea imensei probleme a țării lor și anume deficitul major de forță de muncă

Un sondaj făcut la ordinul Guvernului de la Tokyo arată că din ce în ce mai mulți japonezi care au ajuns la vârsta de pensionare (65 de ani) continuă să meargă la muncă, atât din cauza unor preocupări financiare, cât și din dorința de a mai face ceva semnificativ.  

Sondajul Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor publicat pe 19 septembrie, de sărbătoarea națională "Ziua Respectului pentru Bătrâni", a constatat că 50,3% dintre japonezii cu vârste între 65 și 69 de ani continuă să își păstreze slujbele, mulți în regim part time, în condițiile în care numărul persoanelor cu vârsta de 65 sau mai mult în Japonia în 2022 a atins un record de 36,27 milioane, reprezentând 29,1% din populația totală a țării. De asemeni, numărul celor cu vârste peste 75 de ani a ajuns să fie pentru prima oară 19,37 milioane, reprezentând 15,5% din totalul populației.

Guvernul de la Tokyo i-a îndemnat în mai multe rânduri pe cei ajunși la vârsta de pensionare să continue să lucreze pentru a ajuta la acoperirea deficitului de forță de muncă declanșat de scăderea natalității în țară, deficit care se așteaptă să se păstreze sau să chiar să crească în anii următori din cauza scăderii drastice a natalității. Dar starea generală bună a sănătății populației vârstnice și cultul japonez al muncii fac posibilă soluția menținerii celor trecuți de vârsta de pensionare din Japonia în rândurile celor care merg la muncă.

Ponderea persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau mai mult în rândul întregii populații a Japoniei este cea mai mare din lume, urmată de Italia cu 24,1%, respectiv Finlanda cu 23,3%. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.