Scurgere de informații de la vârful UE către China comunistă. Cum a fost anulată vizita în Taiwan a celui mai înalt oficial al serviciilor de informații al UE, la presiunile Beijingului


  • ACP
  • Sep 13, 2022 21:08
  • 1201
Scurgere de informații de la vârful UE către China comunistă. Cum a fost anulată vizita în Taiwan a celui mai înalt oficial al serviciilor de informații al UE, la presiunile Beijingului

O călătorie către Taiwan a celui mai înalt oficial al serviciilor de informații al Uniunii Europene – l-am numit pe José Casimiro Morgado – a fost anulată la presiunea Beijingului, deși pregătirea acesteia a fost făcută în cel mai mare secret, ceea ce a dus la concluzia că a existat o scurgere de informații din interiorul organismului european către țara comunistă. 

Directorul Centrului de Informații al Uniunii Europene ar fi trebuit să se întâlneasca cu oficialii taiwanezi în octombrie, după cum au informat doi diplomați cunoscători ai situației, dar vizita șefului agenției de informații a UE a fost anulată după ce Beijingul a fost informat cu privire la acest fapt și a făcut presiuni asupra organismelor europene. 

Beijingul a cerut să se renunțe la vizita care ar fi fost privită de chinezi ca un act provocator pe fondul escaladării amenințărilor militare ale Chinei asupra Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte a propriului teritoriu. 

Un purtător de cuvânt al UE a evitat să spună dacă există o investigație cu privire la posibile scurgeri externe despre planurile de călătorie ale lui Morgado, care este subordonat direct lui Joseph Borell, iar din partea misiunii chineze la Uniunea Europeană a venit comentariul că Beijingul „s-a opus în mod constant și ferm oricărei forme de schimburi oficiale între regiunea Taiwan și țările sau organizațiile care au legături diplomatice cu China”.

Marți, în timpul unei sesiuni despre relațiile UE-Taiwan din Parlamentul European, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Joseph Borrell a promis că va respecta politica unei singure Chine dar va „intensifica” în același timp legăturile cu insula democratică autonomă. 

„Politica unei singure Chine nu ne împiedică pe noi, Uniunea Europeană, să persistăm și să intensificăm cooperarea noastră în Taiwan și nici să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la recentele tensiuni în creștere”, a spus înaltul oficial european, adăugând că că nu are de gând să meargă în Taiwan. 

Legat de situația generată de anularea călătoriei lui Morgado, Borell a spus că „din câte știu eu, nu există călătorii... la cel mai înalt nivel politic al Uniunii Europene – ceea ce nu înseamnă că nu există nicio relație” – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.