Chișinăul a luat decizia de a nu permite Air Moldova să reia zborurile către Moscova. Ucraina: "Izolarea statului agresor trebuie să fie totală!"


Chișinăul a luat decizia de a nu permite Air Moldova să reia zborurile către Moscova. Ucraina: "Izolarea statului agresor trebuie să fie totală!"

Ucraina salută decizia autorităților de la Chișinău de a interzice operatorilor naționali efectuarea zborurilor spre Moscova, informează publicația deschide.md. Potrivit viceministrului de Externe al Ucrainei, Evghen Perebiinis, această decizie sincronizează poziția R.Moldova cu cea a statelor-membre UE și a altor țări, care în mod oficial au suspendat zborurile către Rusia.

"Salutăm decizia Administrației aviației civile a Republicii Moldova privind interzicerea companiilor aeriene moldovenești de a efectua zboruri în spațiul aerian al Federației Ruse. De-facto, această decizie sincronizează poziția Moldovei cu cea a statelor-membre UE și a altor țări, care în mod oficial au suspendat zborurile către Federația Rusă", se arată într-o declarație a demnitarului ucrainean, oferită pentru deschide.md prin intermediul Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

Totodată, Perebiinis a precizat că această acțiune a Chișinăului este un "răspuns logic la războiul declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei și a întregii lumi civilizate".

"Izolarea statului agresor trebuie să fie totală, inclusiv să includă restrângerea posibilității pentru cetățenii lui de a călători în țările democratice. În același timp și nu în ultimul rând acest pas, după părerea mea, este important și prin prisma asigurării securității însuși a Moldovei", a adăugat oficialul.

Amintim că Air Moldova anunțase reluarea operării zborurilor spre Moscova începând cu data de 1 octombrie, după sistarea acestora din februarie 2022. Potrivit companiei, această decizie venise ca urmare a nenumăratelor solicitări din partea cetățenilor Republicii Moldova, care se află în Federația Rusă și vor să revină acasă.

Însă, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că s-a autosesizat și că va examina acest anunț prin prisma asigurării securității și a protecției consumatorului. Finalmente, AAC a interzis Air Moldova efectuarea zborurilor spre Moscova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.