S-a înălțat la Cer domnul profesor Radu Ciuceanu, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Experimentului Pitești. Dumnezeu să-l odihnească alături de frații săi de suferință! Plecarea unei voci incomode


S-a înălțat la Cer domnul profesor Radu Ciuceanu, unul dintre ultimii supraviețuitori ai Experimentului Pitești. Dumnezeu să-l odihnească alături de frații săi de suferință! Plecarea unei voci incomode

S-a înălțat la Cer și domnul Radu Ciuceanu (94 ani), istoric, scriitor și fost deținut politic pentru un noian de ani, trecător prin reeducarea de la Pitești și Gherla. A fost una dintre cele mai incomode voci pe care le-am ascultat vreodată, mulți vor respira ușurați. 

Odată cu trecerea la cele veșnice a domnului Ciuceanu, odinioară unul dintre fondatorii AFDPR, mai cunosc doar doi supraviețuituri ai Experimentului Pitești încă în viață: domnii George Cușa și Alexandru Marinescu (fratele partizanului Ion Marinescu din gruparea Arnăuțoiu). Domnul Radu Ciuceanu a făcut parte din așa-numita ”generație 1948”, care nu a precupețit niciun sacrificiu – partizanat, tortură, gropi comune, închisori și lagăre de exterminare – în lupta anticomunistă. L-am cunoscut în urmă cu mai bine de zece ani, am avut onoarea să-l întâlnesc în repetate rânduri și am vreo 15 ore înregistrate cu dânsul, interviul-fluviu urmând să fie publicat pe Podul.ro (poate și într-un volum de sine stătător). Ce am pierdut astăzi nu vom mai recupera niciodată. Dumnezeu să-l odihnească alături de toți camarazii de suferință! 

(Domnul profesor Radu Ciuceanu / sursa foto: arhiva Podul.ro) 

Domnul Radu Ciuceanu a fost membru al Mișcării Naționale de Rezistență din Oltenia, organizație de factură paramilitară condusă de generalul Iancu Carlaonț, erou decorat al Armatei Regale. Arestat în septembrie 1948, e condamnat la 15 ani de temniță grea. A trecut prin închisorile Craiova, Pitești, Jilava, Târgșor, Gherla, Dej, Văcărești și Poarta Albă. Eliberat abia în septembrie 1963, va rămâne sub supravegherea Securității până în decembrie 1989.  

În 1993 a fondat Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pe care l-a condus până în prezent ca director, publicând rafturi de studii esențiale privind genocidul comunist și represiunea aferentă. Oare ce se va întâmpla acum cu Institutul? Știu câteva hiene care-și freacă labele și nu ar fi exclus să fie parașutate acolo (așa cum s-a întâmplat și la IICCMER), cu sprijinul lui Iohannis și al fraților-bombă Muraru. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.