Erdogan promovează narativele toxice ale Kremlinului, abătându-se grav de la linia NATO. Declarațiile scandaloase ale autocratului turc la adresa Occidentului și unul din motivele care ar putea sta la baza acestora


  • ACP
  • Sep 7, 2022 23:30
  • 1299
Erdogan promovează narativele toxice ale Kremlinului, abătându-se grav de la linia NATO. Declarațiile scandaloase ale autocratului turc la adresa Occidentului și unul din motivele care ar putea sta la baza acestora

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri, în timpul unei vizite în Serbia, că abordarea puterilor occidentale față de războiul din Ucraina este greșită și provocatoare.

"Le spun celor care subestimează Rusia că fac o greșeală - Rusia nu este o țară care trebuie luată cu ușurință", a spus  Erdogan, care conduce o importantă țară NATO, motiv pentru care nu este de așteptat un astfel de discurs cu un pregnant miros de propagandă rusă.  

Pot spune clar că nu consider atitudinea Occidentului ca fiind una corectă. Este un Occident care urmează o politică bazată pe provocare", a spus acesta, reluând o tema bine știută a Kremlinului și a propagandei ruse.

Președintele turc, care spune că rămâne echidistant între Rusia și Ucraina pentru a ajuta la încheierea războiului, a spus că țările occidentale trimit în Ucraina "orice resturi pe care le pot găsi", referindu-se la ajutorul militar furnizat Kievului. (sursa: AICI)

Marți, înaintea plecării din Turcia, rețeaua de stat TRT a citat liderul turc spunând că națiunile europene "recoltează ceea ce au semănat", iar Vladimir Putin nu face decât să reacționeze față de acțiunile Europei.  

"Atitudinea Europei față de domnul Putin și sancțiunile sale l-au adus pe acesta, vrând nevrând, până la punctul de a spune: Dacă faci asta, voi face asta", a mai spus președintele Erdogan pentru TRT.

Putin "își folosește toate mijloacele și armele. Gazul natural, din păcate, este unul dintre ele", a mai zis Erdogan. (sursa: AICI)

E posibil ca președintele Erdogan să fie șantajat de Kremlin cu gazele naturale, în condițiile în care jumătate din necesar vine din Rusia, iar restul din Iran, Azerbaijan, plus gazele naturale lichefiate din Statele Unite. Turcia suferă deja mult de pe urma inflației, iar o criza energetică ar da o lovitură mortală industriei turcești, așa că e foarte posibil ca acesta sa fie motivul declarațiilor aiuritoare ale președintelui turc, care par mai degrabă a fi declarațiile lui Putin preluate de Pravda și nu cele ale unui important stat NATO.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.