STUDIU: Statele UE achită cea mai mare parte a facturii războiului dus de Rusia în Ucraina în timp ce regimul putinist obține și un profit de 58 miliarde euro!


STUDIU: Statele UE achită cea mai mare parte a facturii războiului dus de Rusia în Ucraina în timp ce regimul putinist obține și un profit de 58 miliarde euro!

Cea mai mare parte a facturii războiului dus de Rusia în Ucraina este plătită de statele UE, în condițiile în care, de la începutul invaziei, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de 158 miliarde euro, iar costurile războiului sunt estimate la circa 100 miliarde euro. Cu alte cuvinte, regimul putinist are și un profit de 58 miliarde euro. Calculele sunt prezentate de Centre for Research on Energy and Clean Air din Finlanda

Toate aceste realități certifică din nou și din nou cât de inconștientă și pafaristă a fost Uniunea Europeană când a acceptat să devină dependentă de gazul Rusiei genocidare și șantajiste. Este clar că UE va trebui să gândească o altă paradigmă, plecând de la o toleranță zero față de imperialismul Rusiei. 

Istoricul și jurnalistul George Damian comentează, pe Facebook, cifrele amintite: 

”Cum să duci un război profitabil?

De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a exportat combustibili fosili în valoare de 158 miliarde euro. Costurile estimate ale războiului pentru Moscova sunt estimate la circa 100 miliarde euro. Profit: 58 miliarde euro. 

Cea mai mare parte a facturii războiului dus de Moscova în Ucraina este achitată de statele UE. Distrugerile provocate în Ucraina se ridică la cca 110 miliarde euro. Calculele sunt făcute de Centre for Research on Energy and Clean Air din Finlanda (detalii AICI).

Între timp reducerea aportului energetic provenit din Rusia aproape a pus UE pe butuci. Ecuația strategică este eronată: UE sancționează Rusia și riscă să declanșeze un blocaj intern în speranța că războiul din Ucraina se va termina înainte ca blocajul să sufoce UE. Vrea - nu vrea, UE va suferi în urma războiului din Ucraina și va trebui să vină cu soluții diferite față de cele de până acum”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.