Tupeu incomensurabil: Discursul ecologist susținut de Putin despre problemele ecologice globale și nevoia de cooperare internațională pentru rezolvarea lor


  • ACP
  • Sep 6, 2022 13:46
  • 1332
Tupeu incomensurabil: Discursul ecologist susținut de Putin despre problemele ecologice globale și nevoia de cooperare internațională pentru rezolvarea lor

Ecologiștii europeni au avut ieri ocazia să vadă cu cine își împart concepțiile și din ce parte pot primi susținere măcar morală, odată cu discursul ținut de însuși Vladimir Puțin la o întâlnire cu tineretul ecologist din Rusia. 

Având interese convergente vreme de zeci de ani, când și Kremlinul și ecologiștii au luptat pentru ca Europa să renunțe la producția de energie din surse clasice, acum au avut ocazia să vadă că împărtășesc și același discurs.

"Auzim foarte des semnale alarmante că, dacă umanitatea nu se ocupă de problemele de mediu, atunci ea însăși, ca parte a naturii, poate pur și simplu să înceteze să existe. De fapt, acest lucru poate fi adevărat", a spus Puțin, vorbind la evenimentul intitulat "Ecosystem: Ținutul Rezervat" din orașul Petropavlovsk-Kamchatsky.  

"Problemele de mediu necesită o atenție specială... În primul rând, din partea oamenilor care înțeleg aceste probleme și doresc să facă totul pentru a minimiza consecințele lor negative", a adăugat fruntașul ecologist V. Putin în fața tinerilor prezenți la întâlnire.  

În opinia sa problemele globale necesită cooperare globală, așadar ar fi "imposibilă rezolvarea problemelor globale prin mijloace locale, chiar dacă aceste eforturi locale se bazează pe sarcini nobile. De aceea, cooperarea internațională în domeniul ecologiei, va continua, fără nicio îndoială", a adăugat el, exprimându-și senin încrederea că, în ciuda tensiunilor actuale – adică a unui război la scară mare în Ucraina - cooperarea internațională în domeniul mediului, spațiului și reducerea armelor va fi posibila pe viitor. 

Legat de cooperare, președintele rus nu a pierdut ocazia să critice abordarea Europei cu privire la problemele globale de mediu, spunând că europenii "nu au ales cea mai bună cale" de a le rezolva prin întreruperea aprovizionării cu gaze rusești și revenirea la surse de energie mai puțin verzi, cum ar fi cărbunele.  

Evident, nu a pomenit nimic explicit despre imensa catastrofă din Ucraina, cu distrugerile făcute de armata condusă de el și nevinovații uciși de aceasta, de atacurile din jurul centralelor nucleare, la fel cum nu a pomenit nimic nici de contribuția Rusiei la actuala criza energetică din Europa. În definitiv de ce ar face-o? Pentru cei care înțeleg măcar la nivel elementar lumea în care trăiesc nimic nu poate spune mai multe despre Rusia decât nenorocirile pe care le provoacă, indiferent ce discurs ar avea satrapii de la Kremlin. Iar pentru cei care nu înțeleg mare lucru din lumea în care trăiesc, discursul absolut nesimțit al lui Putin e croit exact pe măsura înțelegerii lor. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.