Raportul ONU care pune pe jar Beijingul: Abuzurile comise de comuniștii chinezi față de uiguri pot fi încadrate la crime împotriva umanității!


Raportul ONU care pune pe jar Beijingul: Abuzurile comise de comuniștii chinezi față de uiguri pot fi încadrate la crime împotriva umanității!

Beijingul a denunțat pe 1 septembrie un raport elaborat de ONU, pe parcursul căruia China comunistă e acuzată de abuzuri grave asupra drepturilor omului care ar putea echivala cu comiterea de "crime împotriva umanității".

Raportul examinează represiunea Beijingului împotriva uigurilor, respectiv asupra altor grupuri etnice majoritar musulmane din regiunea Xinjiang din China. Ca replică, Beijingul a precizat că raportul e o născocire a națiunilor occidentale.

Timp de câțiva ani, organizațiile care militează pentru drepturile omului au acuzat China că a trimis peste 1 milion din grupurile minoritare în lagăre de detenție, asta sub pretextul unei așa-zise campanii împotriva "extremismului", chestiune care a provocat teroare în rândul unor segmente majore ale populației din Xinjiang.

Evaluarea ONU a coroborat în mare măsură rapoartele anterioare ale cercetătorilor, ale organizațiilor pentru drepturile omului, respectiv ale mass-media.

Printre uigurii care au fugit în străinătate, a existat un puternic sentiment de ușurare în urma lansării de către ONU a raportului în cauză, asta în condițiile în care mulți erau îngrijorați că nu va fi niciodată publicat.

"Raportul este un rechizitoriu puternic în privința crimelor Chinei împotriva umanității", a declarat Rayhan Asat, un avocat uigur al cărui frate este închis în Xinjiang. 

"De ani de zile, Guvernul chinez a spus că uigurii sunt teroriști. Acum, putem arăta spre ei și le putem spune: 'Voi sunteți teroriștii!'.", a mai zis acesta. 

Japonia, Germania și organizațiile pentru drepturile omului au salutat, la rândul lor, cu rapiditate raportul.

Raportul scoate în relief faptul că Beijingul a comis abuzuri grave asupra drepturilor omului în cadrul politicilor sale de "anti-terorism" și "anti-extremism". 

În acest context, organizațiile de resort au reiterat solicitările către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, for care se reunește luna viitoare, de a înființa un organism internațional independent care să investigheze acuzațiile.

Cu toate acestea, China nu a dat semne că ar renunța la negarea acuzațiilor, ci, mai mult, a descris din nou criticile ca fiind o campanie politizată de defăimare.

"Raportul este o expunere de informații false care servesc drept instrumente politice pentru ca SUA și alte țări occidentale să folosească strategic Xinjiang cu obiectivul de a îngrădi China", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

"Asta demonstrează din nou că biroul ONU pentru drepturile omului a devenit doar un complice al SUA și al altor țări occidentale", a mai spus acesta. 

Arătând cât de puternic au fost înfuriate de raportul ONU, comuniștii chinezi au emis un răspuns de 122 de pagini, intitulat "Lupta împotriva terorismului și extremismului în Xinjiang: Adevăr și fapte", text care a fost postat de ONU împreună cu raportul.

Raportul ONU a mai menționat că relatările foștilor prizonieri din respectivele centre de detenție se refereau la modele de tortură și alte tratamente crude și inumane, iar acuzațiile de viol și alte violențe sexuale par credibile. 

"Amploarea detenției arbitrare și discriminatorii la care sunt supuși uigurii și alte grupuri predominant musulmane poate constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității", a transmis raportul. 

Pe de altă parte, raportul nu a făcut vreo referire la genocid, acuzație care a fost lansată anterior la adresa Chinei de SUA și alte țări. 

Biroul pentru drepturile omului al ONU a mai declarat că nu poate confirma estimările că 1 milion de persoane, sau mai mult, au fost reținute în lagărele din Xinjiang, dar a adăugat că este "rezonabil să se concluzioneze că a avut loc un model de detenție arbitrară pe scară largă", cel puțin din 2017 până în 2019.

Beijingul a închis multe dintre lagăre, pe care le-a numit "centre de formare și educație profesională", dar sute de mii de oameni continuă să se afle în închisori, mulți dintre ei în baza unor acuzații vagi. 

Raportul a cerut Chinei să elibereze toate persoanele reținute în mod arbitrar și să clarifice unde se află cei care au dispărut și ale căror familii caută informații despre ei. (sursa: Taipei Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.