E indubitabil: așa-zisa UTA Găgăuzia e o coloană a 5-a rusească instituționalizată pe teritoriul constituțional al R.Moldova. Profesoară universitară, fostă deputată, fostă secretară de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și una dintre cele mai cunoscute și mai respectate voci ale unioniștilor basarabeni, doamna Ana Guțu lansează, pe Facebook, un apel sugestiv către puterea de la Chișinău: Trebuie retrasă autonomia așa-zisei UTA Găgăuzia!
Acest act este imperativ necesar în condițiile actualului război rusesc genocidar din Ucraina, care amenință să destabilizeze R.Moldova, dovadă provocările din așa-zisele Găgăuzia și Transnistria, recentele amenințări împroșcate de Lavrov și semnalele lansate atât din Vest cât și de la Kiev, care avertizează că Rusia pregătește acțiuni ostile în R.Moldova. (detalii AICI, AICI și AICI).
Doamna Ana Guțu explică faptul că procedura retragerii ”autonomiei” rusești a așa-zisei UTA Găgăuzia necesită o sesizare adresată Curții Constituționale, deopotrivă cu voința politică a actualei puteri de la Chișinău, care ar trebui să suplinească vechea manevră rusească ce a făcut ca Legea Fundamentală să nu fie amendată pentru a preveni separatismul (așa cum au făcut spaniolii, prin introducerea faimosului articol 159).
În cele ce urmează vă prezentăm în integralitate apelul doamnei Ana Guțu:
”Găgăuzii
Maia Sandu a avut o întrevedere la Comrat cu mediul universitar și politicienii găgăuzi – un fel de coloană a cincea instituționalizată în Republica Moldova: au autonomie, au instituții, au universitate.
(Găgăuzii sunt o moștenire imperială rusească din secolul XIX, când pământul Basarabiei române a fost dăruit de țarul rus unor turci creștini din Bulgaria, care erau persecutați de turcii musulmani).
A câtă oară liderii găgăuzilor au sfidat orice norme de bun simț, ofensând prin brutalitate nu doar instituția prezidențială, ci Republica Moldova – pământul care i-a primit, i-a făcut gospodari și beneficiari ai unei autonomii ce nu o merită.
Maia Sandu trebuia să le fi vorbit în limba română – era problema găgăuzilor să găsească un traducător. Din păcate, toți au comunicat într-o limbă rusă infectă, ezitantă și absolut deplasată în contextul actual al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Concluzii după 31 de ani de independență:
Găgăuzii au trădat interesele statului Republica Moldova atunci când au votat la un referendum anticonstituțional de unire cu Rusia (nășit de Furmuzal și Vlah), ei susțin constant politica imperialistă a lui Putin, boicotează permanent politicile pro-occidentale și pro-românești ale Chișinăului (chiar dacă banii României și UE curg gârlă pentru găgăuzi).
Deci, trebuie retrasă autonomia găgăuzilor, prin abrogarea legii respective, care, de altfel, este anticonstituțională (e nevoie de o sesizare la CC in acest sens). Din păcate, atunci când libs-a acordat găgăuzilor autonomia, nu s-au amendat și constituția pentru a preveni separatismul. De exemplu, în Constituția Spaniei există faimosul articol 159, care este declanșat în eventualitatea comportamentului separatist al regiunilor, astfel ducând la retragerea autonomiei.
Politica discriminării pozitive a minorităților naționale în Republica Moldova a dus la discriminarea majorității românești a populației. Astfel, minoritățile așa și nu au mai învățat limba română, revendică și obțin finanțări fabuloase pentru infrastructură/ business/ONG, dar nu oferă în schimb loialitate statului și nici respect populației majoritare.
A venit timpul adevărului pentru găgăuzi, rămâne de văzut cum stă cu voința politică și determinarea guvernarea PAS”.