Consilierul președintelui Ucrainei trage un semnal de alarmă: "Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat direct că următoarea țintă de distrugere este Moldova!"


Consilierul președintelui Ucrainei trage un semnal de alarmă: "Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat direct că următoarea țintă de distrugere este Moldova!"

Mihail Podoleak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, trage un semnal de alarmă în legătură cu ultimele declarații belicoase făcute de Ministerul de Externe al Rusiei, acesta avertizând că oficialii de la Kremlin au transmis în mod direct că "următoarea țintă de distrugere este R. Moldova".

"Măștile au fost scoase, spectacolele au fost jucate. Ministerul de Externe al Rusiei afirmă direct că următoarea țintă de distrugere este Moldova. Declarația servește drept o reamintire pentru toți vecinii imperiului: este imposibil să 'coexiști' cu Rusia. 'Planul rusesc' înseamnă întotdeauna ucideri, distrugere și lichidarea statului", a scris Podoleak pe Twitter.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Republica Moldova că în cazul în care va fi amenințată securitatea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, atunci asta ar putea duce la declanșarea unei confruntări militare cu forțele Kremlinului.

Transnistria e recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei, dar se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, când prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict.

Rusia are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, pe care îi descrie drept o forță "de menținere a păcii".

Moscova spune că armata sa este acolo pentru a menține pacea și stabilitatea, dar Moldova dorește ca forțele ruse să se retragă.

"Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care ar amenința securitatea trupelor noastre (din Transnistria – n.red.) va fi considerată în conformitate cu dreptul internațional drept un atac asupra Rusiei, așa cum a fost cazul în Osetia de Sud, când trupele noastre de menținere a păcii au fost atacate de (fostul președinte georgian – n.red.) Saakașvili", a precizat Lavrov.

Acesta s-a referit la războiul de cinci zile din 2008, pe parcursul căruia forțele ruse au ocupat mai multe orașe georgiene.

Transnistria rămâne dependentă economic de Rusia, inclusiv în ceea ce privește primirea de gaze gratuite.

Ministrul rus de Externe a mai insinuat că R. Moldova vrea să abordeze pe o cale nediplomatică chestiunea transnistreană, acesta reliefând în acest context că țara sa va face tot ceea ce e posibil pentru ca "interesele populației rusofone din R. Moldova să nu aibă de suferit în niciun fel".

"Acum, atât conducerea Transnistriei, cât și noi, optăm pentru reluarea dialogului direct. Tiraspolul este pregătit pentru asta, așa că facem apel către Chișinău. Totuși, din câte se pare, judecând după declarațiile publice ale președintelui Sandu și ale echipei sale, ei nu-și doresc un dialog direct, aflându-se sub dictatura SUA și UE, eventual bazându-se pe soluționarea pe cale nediplomatică a problemei. (…) Vom face totul ca interesele populației rusofone din R. Moldova să nu aibă de suferit în niciun fel. (…) Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în R. Moldova mai este și Găgăuzia, care, la fel, pretinde la un statut special. Aceasta are unele elemente ale statutului special. Și eu cred că guvernarea moldovenească va proceda corect dacă va lăsa jocurile geopolitice impuse de Occident și se va concentra pe interesele oamenilor", a declarat Lavrov. (sursa: Sky News, Deschide.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.