Analiza unei companii britanice: Mai mult de jumătate din țările lumii urmează să se confrunte cu o perioadă de instabilitate, demonstrații și chiar revolte!


  • ACP
  • Sep 2, 2022 16:37
  • 1094
Analiza unei companii britanice: Mai mult de jumătate din țările lumii urmează să se confrunte cu o perioadă de instabilitate, demonstrații și chiar revolte!

O analiză a Verisk Maplecroft, o companie de consultanță și analiză de informații privind riscurile, cu sediul în Marea Britanie, arată că riscul apariției tulburărilor civile a crescut în acest an în mai mult de jumătate din țările lumii, semnalând o perioadă viitoare de instabilitate globală majoră. 

Indicele Verisk se bazează pe mai mulți factori, între aceștia fiind nivelurile inflației, prețurile, modul în care țările răspund la disidență și cât de devastator ar putea fi efectul tulburărilor sociale asupra infrastructurii unei țări. Din cele 198 de țări analizate, 101 au înregistrat creșterea riscului tulburărilor civile începând din al doilea și al treilea trimestru al acestui an, în timp ce doar 42 de țări au înregistrat o scădere a acestui risc. Raportul spune că ce e mai rău urmează să vină începând din toamna aceasta, deși au avut loc și în vară mai multe demonstrații de mare amploare în Europa și în alte regiuni ale lumii.    

Potrivit indicelui Verisk, Sri Lanka a înregistrat cea mai semnificativă scădere a stabilității guvernamentale începând din iulie, când protestele în masă față de cea mai gravă criză economică a țării din istoria modernă l-au înlăturat din funcție pe fostul președinte Gotabaya Rajapaksa.  

Deși bogatele țări ale Europei occidentale au o situație economică incomparabil mai bună fată de cea a Sri Lankăi, ele se confruntă de asemenea cu riscuri foarte crescute de tulburări civile, raportul menționând în acest caz Germania, Olanda, Elveția, în primul rand, dar și o țară mai săracă precum Bosnia și Herțegovina.  

În Germania deficitul de energie a dus la întreruperi de curent și la creșteri extreme ale prețurilor la energie, autoritatea principală de reglementare a țării declarând că națiunea trebuie să reducă consumul de gaz pentru a putea suporta iarna care vine, iar în Olanda, care importa anii trecuți 15% din gazul său din Rusia deși are o regiune bogată în gaz, în Groningen, există temerea că populația va reacționa violent la reducerea consumului în paralel cu creșterea în continuare a prețurilor.  

Raportul celor de la Verisk Maplecroft concluzionează că "numai o reducere semnificativă a prețurilor globale la alimente și energie poate opri tendința globală negativă a riscului de tulburări civile". Dar realitatea este că "temerile de recesiune cresc, iar inflația este de așteptat să fie mai gravă în 2023 decât în 2022 și vremea vă fi un alt factor crucial. O toamnă și o iarnă reci în Europa vor agrava o criză deja gravă a energiei și a costului vieții".

"Cea mai explozivă tulburare civilă este probabil să aibă loc acolo unde capacitatea de a proteja populațiile de creșterea costurilor vieții este limitată. În mod esențial, aici este probabil că investitorii să se grăbească primii spre ieșire, lăsând guvernele mai vulnerabile și mai puțin echipate pentru a lua măsuri pentru a reduce riscul de tulburări civile. Deși presiunea socioeconomică a dat deja naștere la proteste în întreaga lume, următoarele șase luni vor fi probabil și mai perturbatoare", se spune în încheierea raportului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.