EXCLUSIV: MAE răspunde tranșant minciunilor împroșcate de rusofilii din UTA Găgăuzia, care acuză România că ar pregăti o intervenție militară în R.Moldova, dacă Rusia va anexa regiunea Odesa. Găgăuzia organizează un ”congres” în care va cere ajutorul Rusiei și al Turciei


EXCLUSIV: MAE răspunde tranșant minciunilor împroșcate de rusofilii din UTA Găgăuzia, care acuză România că ar pregăti o intervenție militară în R.Moldova, dacă Rusia va anexa regiunea Odesa. Găgăuzia organizează un ”congres” în care va cere ajutorul Rusiei și al Turciei

În exclusivitate pentru Podul.ro, Ministerul Afacerilor Externe de la București a venit cu o reacție oficială la recentele declarații românofobe și mincinoase emise de ex-deputatul așa-zisei Adunări Populare a Găgăuziei – l-am numit pe Mihail Kendigelyan, reprezentant al Sfatului Bătrânilor din ”autonomie” –, care insistă că România ar intenționa să intervină militar în R.Moldova, dacă Rusia va anexa regiunea Odesa.    

”Dacă o să cadă Odesa, Rusia și Turcia să ne apere autonomia de România!”, s-a exaltat  Kendigelyan, citat de Nezavisimaia Gazeta.

Cu același prilej a anunțat că, pe 2 octombrie, în așa-zisa Găgăuzia va avea loc congresul deputaților, care va cere Rusiei și Turciei să protejeze ”autonomia” de România. Acest ”congres” este convocat chiar de la Kremlin, haideți să nu ne ascundem după deget. La lucrări vor fi invitați reprezentanți ai OSCE, ai Rusiei, ai Turciei și ai ambasadelor unor state străine. Hotărârea privind organizanirea evenimentului propagandistic ar fi fost luată de așa-zisa Adunare Populară a așa-zisei Găgăuzia, care nu este altceva decât o autonomie rusească în R.Moldova. 

Vă prezentăm răspunsul Ministerului de Externe de la București:  

,,Astfel de declarații, în forma vehiculată în spațiul public, se încadrează în zona luărilor de poziție menite să provoace în mod artificial sentimente de tensiune și neîncredere, inclusiv prin recurgerea la dezinformare și manipulare. România este în permanență alături de Republica Moldova în parcursul său de dezvoltare, reformă democratică și apropiere de Uniunea Europeană, prin sprijin politic la nivel european și internațional, precum și prin asistență financiară, materială, umanitară și prin transfer de expertiză. Relațiile României cu Republica Moldova se întemeiază pe o colaborare strânsă la toate nivelurile. Spre exemplu, în raport cu UTA Găgăuzia, România acordă asistență în domenii precum cel al educației și cel medical, în beneficiul cetățenilor”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.