Autoritățile americane au dezvăluit că mai multe grupuri de agenți iranieni au avut ca obiectiv asasinarea unor politicieni americani chiar pe teritoriul SUA


  • ACP
  • Aug 19, 2022 18:51
  • 1113
Autoritățile americane au dezvăluit că mai multe grupuri de agenți iranieni au avut ca obiectiv asasinarea unor politicieni americani chiar pe teritoriul SUA

Potrivit unui articol de joi al publicației americane The Dispatch, FBI a avertizat membrii unui think tank american că au fost vizați de agenți iranieni, care urmăreau răpirea ori asasinarea unora dintre ei pe teritoriul american. 

Iranienii au supravegheat de ceva vreme mai mulți membri ai grupului United Against Nuclear Iran (UANI), între care se află fostul ambasador american la Națiunile Unite din timpul administrației George W. Bush, Mark Wallace, finanțatorul inițial al grupului, Thomas Kaplan, și fostul senator democrat Joe Lieberman din Connecticut, care este în prezent președinte al UANI.

Membrii UANI au fost fotografiați de persoane necunoscute în cel puțin trei cazuri, iar FBI l-a avertizat pe Thomas Kaplan că ar putea fi ținta unei puteri străine ostile. 

"Mi s-au dat semnale că iranienii mă urmăresc dar asta nu m-a împiedicat să îmi continui activitatea și încă nu mă inhibă, în ciuda faptului că nivelul de amenințare este acum la un nivel oficial. Dimpotrivă, asta îmi întărește opoziția față de acest regim", a spus Kaplan.  

Alt membru al grupului, Mark Wallace, a spus că amenințările aduse americanilor de Iran sunt "multiple, omniprezente și sistematice".

"Nu știu vreun alt moment din istoria noastră în care un guvern străin ostil să fi țintit în mod sistematic și pervaziv atacuri pe pământul american împotriva americanilor. Acesta este un actor statal care vizează aceste activități împotriva americanilor. Cu siguranță asta mi se pare un act de război", a mai spus Wallace. 

În același timp, agenții iranieni, despre care UANI consideră că sunt legați de grupul de război cibernetic Charming Kitten, cu conexiuni cu Iranul, au vizat membrii grupului cu operațiuni de phishing și alte forme de agresiune cibernetică.  

Nu cu multă vreme în urmă Departamentul de Justiție a dezvăluit si faptul că fostul secretar de stat Mike Pompeo și fostul consilier pentru securitate națională la Casa Albă, John Bolton, care este și consilier principal al UANI, au fost ținte ale Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, care a complotat pentru uciderea celor doi politicieni americani. Un agent al Gărzii Revoluționare din Iran a fost acuzat în acest caz, pentru că a oferit contracte de până la 300.000 de dolari pentru uciderea fostului consilier pentru securitate națională. John Bolton se numără printre cei care se opun ferm încercărilor președintelui Biden de a restabili acordul nuclear cu Iranul, la care s-a renunțat în perioada președintelui Trump. El a explicat că exact complotul pentru uciderea sa și a lui Mike Pompeo se adaugă dovezilor că nu se poate avea încredere în Teheran. 

"Toată această campanie constituie un act de război împotriva Statelor Unite", a spus miercuri Bolton miercuri despre complotul Iranului de a-l ucide. 

"În același timp, administrația Biden încearcă să creadă că iranienii nu vor urmări să obțină arme nucleare, lucru pe care îl fac de peste 20 de ani cu un obiectiv militar clar", a continuat acesta. 

Secretarul de stat Antony Blinken declarase în aprilie, în fața Congresului american, că amenințarea unui atac iranian asupra fostului secretar de stat Mike Pompeo este "reală și continuă", după amenințările venite din partea președintelui iranian Ebrahim Raisi, la marcarea celei de-a doua aniversare a loviturii din 2020, în care a fost ucis comandantul Forței Quds a Gărzii Revoluționare Islamice, Qassim Soleimani. Președintele iranian a declarat atunci că fostul președinte Donald Trump și Mike Pompeo "vor fi acuzați pentru comiterea acestei crime odioase și se vor confrunta cu consecințele acțiunilor lor criminale".

Într-un editorial de duminică al publicației iraniene Kayhan, al cărui editor este ales personal de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, s-a spus că "Dumnezeu s-a răzbunat pe Rushdie" și "acum este rândul lui Trump și Pompeo", ceea ce indică foarte clar, încă o dată, care sunt intențiile și conduita regimului de la Teheran. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.