Banii lui Putin pentru zile negre: Rusia ar putea cumpăra yuani, rupii și lire turcești pentru a face față sancțiunilor economice


Banii lui Putin pentru zile negre: Rusia ar putea cumpăra yuani, rupii și lire turcești pentru a face față sancțiunilor economice

Rusia ia în considerare să cumpere valute ale unor țări „prietenoase”, precum China, India și Turcia, pentru a le păstra în Fondul său Național Suveran, după ce și-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancțiunilor.

Banca Centrală a spus că se aderă la politica unui curs de schimb al rublei flotant liber, dar a subliniat că este important să se reintroducă o regulă bugetară care deturnează veniturile excedentare din petrol către fondul pentru zile negre.

Într-un raport privind politica sa monetară pentru perioada 2023-2025, banca centrală a spus că sunt discutate acum diverse opțiuni cu privire la modul de revenire la regula fiscală și de completare a Fondului său Național Suveran, ținând cont de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

„Ministerul Rusiei de Finanțe lucrează la posibilitatea implementării unui mecanism operațional al mecanismului de reglementare bugetară pentru completarea/cheltuirea Fondului Național Suveran în valutele țărilor prietene (yuani, rupii, lire turcești și altele)”, a spus banca centrală. .

În conformitate cu regula bugetului, Rusia a cumpărat anterior dolari și euro pentru Fondul Suveran, dar nu și celelalte valute. A oprit achizițiile zilnice de valută pentru fond la începutul anului 2022, pe fondul volatilității crescute a rublei.

Fondul Suveran este administrat de Ministerul de Finanțe, dar face parte din rezervele internaționale ale băncii centrale, care includ și yuani. Acestea au totalizat aproximativ 640 de miliarde de dolari în februarie, din care aproape jumătate au fost înghețate sub sancțiunile occidentale.

Economia Rusiei va reveni la creștere în 2024, după doi ani de contracție, iar inflația va încetini până la ținta de 4% până atunci, permițând băncii centrale să aducă rata cheie la intervalul de 5-6% în 2025, a spus Banca Centrală.

„Evoluțiile ulterioare ale economiei ruse sunt caracterizate de o incertitudine substanțială... Principala provocare în următorii ani este crearea condițiilor pentru o transformare de succes a economiei”, a mai afirmat același organism bancar.

Rata cheie a dobânzii, principalul instrument al politicii monetare a Băncii Centrale, va scădea în medie 6,5%-8,5% anul viitor și va scădea treptat la 6%-7% în 2024 și 5%-6% în 2025, de la 8% acum, prognozează Banca în scenariul său de bază.

Banca centrală a mai spus că nu vede niciun motiv serios pentru a menține controalele de capital odată ce riscurile pentru stabilitatea financiară a țării se reduc.

Rusia a introdus controale de capital după 24 februarie, pentru limitarea riscurilor de stabilitate financiară, inclusiv impunerea unei limite la retragerea fondurilor în valută străină din conturile bancare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.