Uzbekistanul își amenință cu pușcăria cetățenii care ar fi tentați să lupte în Ucraina de partea Rusiei


Uzbekistanul își amenință cu pușcăria cetățenii care ar fi tentați să lupte în Ucraina de partea Rusiei

Ambasada Uzbekistanului în Rusia a comentat rapoartele legate de formarea detașamentelor de voluntari din rândul locuitorilor republicii pentru a participa la războiul din Ucraina subliniind faptul că cetăţenii uzbeci riscă pușcăria pentru astfel de acţiuni.

”Misiunea diplomatică informează că, în conformitate cu art. 154 referitor la infracțiunea de „mercenarism” din Codul penal al Republicii Uzbekistan, pentru participarea ilegală la conflicte armate sau operațiuni militare pe teritoriul unui stat străin este prevăzută răspunderea penală și pedepse privative de libertate de până la 10 ani de închisoare”, se arată într-un comunicat al ambasadei.

Ambasada menționează, de asemenea, faptul că „toate persoanele, fără excepție, în privința cărora există informații obiective despre fapta ilegală săvârșită în temeiul articolului de mai sus”, vor fi trase la răspundere penală. „ Ambasada face apel la compatrioții noștri să nu cedeze provocărilor și să exercite o gândire anticipată”, a conchis misiunea diplomatică.

Cu o zi înaintea comunicatului ambasadei Uzbekistanului, opinia publică fusese informată de propaganda rusă asupra faptului că, la Perm, s-a format un batalion numit ”Tamerlan” și compus exclusiv din cetățeni ai Uzbekistanului care vor merge la război în Ucraina. ”Copiii noștri merg la grădinițe, învață la școli și universități rusești. Trăim și lucrăm în Rusia. Nu numai că trebuie, ci suntem obligați să justificăm pâinea pe care o mâncăm”, și-a explicat inițiativa liderul Societății uzbecilor din Asia Centrală din Teritoriul Perm, Jahongir Jalolov, una dintre marionetele Rusiei din Uzbekistan.

Anterior, în urma bombardamentelor rusești din Ucraina , un voluntar din Uzbekistan, care hrănea gratuit rezidenții locali, Sardor Khakimov, a fost ucis și a fost înmormântat la Cernihov pe 7 august. „Ne-am stabilit aici, în Ucraina, pentru că aici am fost tratați bine. Aici nimeni nu a spus: „Ești uzbec, ești un ciudat, întoarce-te în patria ta!”. O astfel de atitudine nu a existat niciodată în Rusia, în ceea ce ne privește”, a declarat reporterilor Mansur Khakimov, fratele voluntarului uzbec ucis de ruși .

Potrivit rapoartelor presei, cel puțin 24 de regiuni rusești au creat până acum peste 40 de detașamente de voluntari, ai căror membri sunt trimiși să lupte în Ucraina. Detașamentele sunt formate din rezidenți din zone specifice, sunt instruiți împreună, după care participă la invazia Ucrainei, iar voluntarilor li se oferă un salariu de la 130 de mii la 300 de mii de ruble, în funcție de regiune.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.