Care e nivelul actual al rezervelor de gaze naturale în UE, care e ținta propusă și ce ne așteaptă la iarnă


  • ACP
  • Aug 4, 2022 20:12
  • 1144
Care e nivelul actual al rezervelor de gaze naturale în UE, care e ținta propusă și ce ne așteaptă la iarnă

Pe măsură ce trece vara, europenii își pun din ce mai mult întrebarea dacă vor avea căldură la iarnă în case și dacă va putea fi stocată o cantitate suficientă de gaze până la venirea frigului, pentru supraviețuirea economiei. 

În momentul de față Europa importă un volum mai mare de gaze naturale din Statele Unite, pe cale maritimă, decât din Rusia prin conducte, iar rezervele se acumulează treptat, depozitele europene de gaze ajungând acum la 70% din capacitate. Iar navele cu gaz natural lichefiat vin din majoritatea țărilor exportatoare (exceptând Rusia), nu numai din Statele Unite. În urma contractelor încheiate vara aceasta, prin conductele de gaze din Norvegia, Algeria și Azerbaidjan vine acum o cantitate mai mare de gaze către Europa.  

În același timp consumul de gaze naturale este în scădere în ultima perioadă, atât pe fondul cererii mai slabe cauzate de prețurile foarte mari, dar și a încercării de diversificare a surselor de energie, cum ar fi reluarea folosirii cărbunelui și petrolului, ceea ce ajută de asemenea la păstrarea rezervelor de gaze. 

În München, de exemplu, o companie locală de utilități a repornit două centrale mari pe bază de petrol în această săptămână, potrivit unui raport Bloomberg, iar Deutsche Bank a avertizat în iulie că germanii ar putea folosi lemnul în această iarnă pentru a-și încălzi casele. 

Deși nivelul de stocare al gazelor în Europa e mai mare decât media pe ultimii cinci ani pentru această perioadă a anului, ceea ce e în sine o performanță, dacă Rusia va impune noi reduceri ale fluxului de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1, incertitudinile privind asigurarea necesarului de gaze pentru întreaga Europa rămân. Obiectivul Uniunii Europene este să crească rezervele de gaze naturale la 80% din capacitatea de depozitare până la 1 noiembrie, pentru a face față iernii, ceea ce pare realizabil în condițiile actuale, numai că europenii au de achitat o notă de 10 ori mai mare la gaze decât până anul acesta, adică 51 miliarde dolari. Așadar, dacă vor fi suficiente rezerve de gaze naturale iarna aceasta, atât pentru uz casnic, cât și pentru industrie, așa cum e de așteptat, prețurile pentru consumatorul final vor ajunge la maxime istorice. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.