Ambasada Chinei „se simte înfuriată” și „urlă” în română pe Facebook că Taiwanul este „parte inalienabilă a Chinei” / Rusofilii sar și ei să spună că Ucraina „aparține Rusiei”


Ambasada Chinei „se simte înfuriată” și „urlă” în română pe Facebook că Taiwanul este „parte inalienabilă a Chinei” / Rusofilii sar și ei să spună că Ucraina „aparține Rusiei”

Într-un mesaj postat pe pagina sa oficială de Facebook, pe fondul vizitei președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, reprezentanții Ambasadei Chinei în România afirmă pe un ton agresiv (cu caps lock/majuscule care, în spațiul virtual, sunt similar urletului), alegând ca stare „furia”, că „Există o singură Chină în lume. Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim care reprezintă întreagă Chină”. 

Acesta a fost recunoscut în mod clar de Rezoluția 2758 a Adunării Generale a ONU în 1971. 181 de țări din lume, inclusiv România, au stabilit relații diplomatice cu China pe baza principiului unei singure Chine”, mai precizează Ambasada la aceeași postare, suscitând dezbateri între internauți în condițiile în care unii aprobă mesajul, făcând trimiteri chiar la situația Ucrainei care ar fi teritoriul rusesesc. 

 

Context. Nancy Pelosi a devenit marți primul înalt oficial american care efectuează o vizită oficială în Taiwan în ultimii 25 de ani, precizează și AP. Motivul pentru care vizita lui Pelosi amplifică tensiunile dintre Statele Unite și China are legătură cu percepția acesteia din urmă față de Taiwan pe care îl consideră parte a teritoriului său, iar vizita oficialilor străini ar fi un semnal de recunoaștere a suveranității insulei. 

Administrația Biden și însăși Pelosi au precizat însă că Statele Unite își mențin angajamentul față de politica Beijingului - „o singură Chină”.

Pelosi se află într-un turneu în Asia, în care sunt incluse deplasări la Singapore, Malaysia, Coreea de Sud și Japonia. Vizita în Taiwan nu a fost anunțată oficial, dar anterior s-a vorbit îndelung despre această posibilitate. 

Taiwanul s-a separat de China continentală în timpul războiului civil din 1949, însă China a susținut mereu că este teritoriul său și că, dacă va fi cazul, va face uz chiar de forța militară pentru a-l readuce sub controlul său. De altfel, presiunea diplomatică și militară a Chinei în acest sens a crescut semnificativ în ultimi ani. Beijingul a decis, în 2016, să întrerupă contactele cu guvernul din Taiwan, după ce președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a refuzat să susțină afirmațiile Chinei potrivit cărora insula este parte a acesteia, formând împreună o singură națiune, cu un singur guvern legitim, cel comunist de la Beijing. 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate, John Kirby, a precizat, după sosirea lui Pelosi la Taipei, că Statele Unite nu se vor lăsa intimidate de amenințările Chinei și „de retorica belicoasă” a acesteia, neexistând niciun motiv pentru care vizita politicienei democrate să determine o criză sau vreun conflict. 

CItește și: VIDEO. Nancy Pelosi la Taipei. China pedepsește Taiwanul suspendând importurile de peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat, dar și exportul de nisip natural

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.