Ministerul de Interne a semnat pentru primirea banilor de la Comisia Europeană pentru cheltuielile cu refugiații din Ucraina. Care este suma, în ce condiții e alocată și care este riscul referitor la cum vor fi cheltuiți banii, având în vedere precedentele


  • ACP
  • Aug 2, 2022 15:59
  • 909
Ministerul de Interne a semnat pentru primirea banilor de la Comisia Europeană pentru cheltuielile cu refugiații din Ucraina. Care este suma, în ce condiții e alocată și care este riscul referitor la cum vor fi cheltuiți banii, având în vedere precedentele

Ieri, 1 august, oficialii Ministerului Afacerilor Interne au semnat contractele de finanțare cu Comisia Europeana pentru banii alocați pentru acoperirea cheltuielilor făcute de statul român cu refugiații din Ucraina. 

Suma ce urmează să fie primită până la sfârșitul acestei luni este de 39,1 milioane euro, din care 12,1 milioane euro aferente Fondului pentru Azil Migrație și Integrare (FAMI) și 27 milioane euro aferente Instrumentului de Sprijin pentru Managementul Frontierei și Politica de Vize (IMFV).

Comisia Europeană a ales să acorde finanțarea pentru cheltuielile efectuate cu refugiații de 5 state europene - România, Ungaria, Polonia, Slovacia și Republica Cehă - fără să o lege de costuri, pentru a evita apariția întârzierilor în accesarea fondurilor și pentru a da banilor o traiectorie mai directă, fără multă birocrație, mai ales în condițiile în care, spune site-ul Ministerului de Interne, "costurile reale actuale pot fluctua semnificativ". (sursa: AICI)

În condițiile acestea, ale necorelării finanțării de costuri, o să fie foarte interesant de știut cu exactitate pe ce s-au cheltuit și se vor cheltui în continuare fondurile pentru refugiați, fiind bine cunoscute multe precedente în care funcționarii statului roman au găsit de cuviință să facă tot felul de cheltuieli nejustificate, unele de-a dreptul penale. Iar în haosul valurilor de refugiați care fug din fața ofensivei armatei ruse ar putea fi foarte ușor de scos din pix cheltuieli inexistente.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.