Una dintre cele mai controversate figuri politice ale actualei coaliții de guvernare PSD-PNL-UDMR, cunoscută și drept „avocata interlopilor” după clientela „selectă” pe care a apărat-o de rigorile legii de-a lungul anilor, avocata PSD Laura Vicol, are o ieșire scandaloasă la adresa publicației independente Defapt.ro, coordonată de jurnalistul Mircea Marian. Mai exact, aceasta solicită, sub amenințarea chemării în judecată, să fie șterse informațiile cu privire la o tranzacție realizată de soțul său Vladimir Ciorbă (foto sus, stânga), în urma căreia acesta a obținut 25,38 milioane de lei.
DeFapt.ro precizează că, pe 7 iunie, a publicat un articol despre ultima declarație de avere a deputatei Vicol. Toate datele erau publice, fiind postate pe site-ul Camerei Deputaților. Informația privind tranzacțiile soțului ei erau menționate în declarația de avere, semnată chiar de Laura Vicol, care arăta că soțul Vladimir Ciorbă (un controversat afacerist cercetat în trecut de DNA, n.red) a vândut părți sociale la o firmă neprecizată, obținând suma de 25,38 milioane de lei. „Banii însă nu se regăsesc în conturile bancare declarate de deputata Vicol”, mai menționa articolul. Ulterior, Laura Vicol a modificat declarația și a secretizat această informație, iar acum deputata PSD cere ca informația să dispară din spațiul public.
„Apreciez că informația relevată de articolul dvs. nu prezintă interes pentru publicul larg, mai cu seamă că documentația a fost depusă la autoritățile relevante, sumele sunt trasabile în conturile bancare, iar ANI a admis anonimizarea pentru motive întemeiate.
În schimb, vă rog să aveți în vedere faptul că divulgarea în spațiul public a unei informații confidențiale, cum ar fi suma tranzacționată, ne expune unui risc de răspundere contractuală față de cocontractantul nostru și plata unor despăgubiri față de acesta, mai ales dacă această informație se va propaga mai departe și prin alte canale media”, se arată în notificarea transmisă DeFapt.ro.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Mircea Marian, autorul articolului care a deranjat-o pe Vicol, scrie că nu doar că nu va șterge materialul, ci că dorește să tranșeze problema în instanță pentru a-i putea aduce ca martori pe ANI (Agenția Națională de Integritate) și pe Marcel Ciolacu, președintele partidului care a ales s-o pună pe Vicol, în ciuda controverselor și a titulaturii de avocată a infractorilor, șefă la Comisia juridică a Camerei Deputaților, postură din care a contribuit, printre altele, la „masacrarea” Legii privind avertizorii de integritate. VIDEO la finalul textului.
Mircea Marian:
„Onorabila doamnă deputat PSD Laura Vicol a notificat site-ul la care lucrez, DeFapt.ro, anunțând că ne va da în judecată dacă nu ștergem informația că soțul ei a vândut părți sociale ale unei firme cu suma de 25,38 milioane de lei. Eu am scris articolul. Datele erau publice la acel moment, pe site-ul Camerei Deputaților, pe semnătura doamnei. Nu am de gând să le șterg. O rog insistent pe doamna deputat să ne dea în judecată. Doresc să chemăm ANI la bară, să vedem în ce temei legal a permis secretizarea, ulterior, a acestei informații. De altfel, dacă am timp, voi trimite personal o sesizare către ANI: în trecut, astfel de secretizări nu erau posibile și vreau să știu ce s-a schimbat.
De asemenea, voi cere chemarea ca martor a domnului Ciolacu, președintele PSD, pentru a explica de ce a permis ca o persoană cu trecut controversat să ajungă președintele comisiei juridice, poziție din care ar putea exercita presiuni asupra ANI.
Vă rog, deci, stimată doamnă deputat Laura Vicol să mă dați în judecată”.
Nu este prima dată când Vicol încearcă, prin „notificări” transmise redacțiilor să intimideze presa independentă. Publicația Aktual24.ro scria în septembrie 2021 că deputata PSD a transmis redacției o „notificare” prin care „solicita imperios să nu mai publicăm articole despre activitatea ei și, mai mult decât atât, cere să fie șterse toate articolele care o vizează”. (mai multe detalii AICI)
În ce privește Legea avertizorilor de integritate, ajunsă pe masa președintelui Iohannis spre promulgare, cel puțin 20 de organizații neguvernamentale, asociații civice și sindicate, dar și avertizori de integritate, i-au solicitat recent liderului de la Cotroceni să trimită actul normativ Parlamentului pentru reexaminare.
Jurnalistul Cristian Pantazi de la G4 Media, publicație care a fost, de asemenea, ținta amenințărilor cu tribunalul ale lui Vicol, scria recent că amendamentele pe care șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților le-a adus Legii avertizorului de integritate ar fi fost solicitate în realitate chiar de Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Amendamentale respective sunt de natură să descurajeze semnalarea actelor de corupție și a încălcărilor de lege, precizat și Radu Nicolae, președinte la Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă.
În plus, România riscă pierderi imense, pe de-o parte în privința libertății presei, pe de alta, în privința implementării PNRR. „Comisia Europeană va putea declanșa o procedură de infringement împotriva României. Vor fi amenzi care se vor plăti din banii noștri”, a mai precizat Radu Nicolae.
„Această este opera lui Marcel Ciolacu, care i-ar fi cerut explicit Laurei Vicol să opereze în legea existentă modificări care să o facă inoperabilă. Vicol nu a acționat din proprie inițiativa, ci a avut toată susținerea șefilor coaliției. Avertizorul de integritate este indispensabil unei societăți libere, el are rolul de a atrage atenția presei ori instituțiilor de control asupra derapajelor grave ale autorităților. Atenție: atacul a venit chiar în ziua în care comisarul european, Vera Jourova, era la București, una dintre temele sale majore de discuții fiind chiar avertizorul de integritate”, a scris Pantazi în G4 Media.
De asemenea, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, avertiza, într-un comunicat dat publicității la sfârșitul lunii iunie, că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România, din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate.