R. Moldova, cu ochii îndreptați spre sud-vestul Ucrainei. Natalia Gavrilița, îngrijorată de scenariul unei invazii rusești


R. Moldova, cu ochii îndreptați spre sud-vestul Ucrainei. Natalia Gavrilița, îngrijorată de scenariul unei invazii rusești

Premierul Republicii Moldova a declarat, într-un interviu difuzat duminică de CNN, că națiunea ei se teme de o invazie rusească ca urmare a războiului la scară largă pe care Kremlinul îl duce împotriva țării vecine, Ucraina. 

"Suntem îngrijorați, desigur", a declarat premierul Natalia Gavriliță pentru CNN. 

"Există un risc, este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare se vor duce mai departe în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci desigur că suntem foarte îngrijorați, mai ales ținând cont de faptul că sunt trupe pe teritoriul regiunii secesioniste Transnistria", a completat aceasta. 

Moldova, care împarte o graniță cu Ucraina, a devenit formal stat independent atunci când Uniunea Sovietică s-a dizolvat, mai precis în 1991, dar nu a reușit niciodată să se îndepărteze complet de sfera de influență a Rusiei și nici să construiască o economie viabilă de sine stătătoare. World Factbook al CIA precizează: "În ciuda progreselor recente, Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa".

Gavrilița a mai precizat că țara ei nu este singura care are motive să fie îngrijorată de invazia lansată de președintele rus Vladimir Putin în luna februarie.

"Aceasta este o situație foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci și pentru orice țară mică, orice țară care se bazează pe ordinea internațională ce are la bază reguli", a spus aceasta.

"Dacă o țară poate începe un război de anexare fără a ține cont de dreptul internațional, atunci, în acest sens, nimeni nu este în siguranță și cred că multe țări sunt îngrijorate", a mai punctat premierul R. Moldova. 

Premierul a remarcat "istoria tulbure a Moldovei într-o regiune complicată" a lumii, lucru care continuă și astăzi.

Jurnalista CNN a subliniat că războiul actual a afectat economia Republicii Moldova.

"Într-adevăr. Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina din punct de vedere economic de acest război. Avem deja o inflație foarte mare. Inflația în iunie a fost de 32%", a răspuns Gavrilița. 

Dar premierul a ținut să sublinieze pentru CNN că cetățenii R. Moldova au rezistat în mod nobil în fața crizei, menționând totodată că țara ei a primit de bunăvoie un număr mare de refugiați, indiferent de costul acestei decizii. 

"Am văzut, de exemplu, în sondaje că chiar și după primirea unui număr foarte mare de refugiați, 85% dintre moldoveni spun că ar primi mai mulți refugiați și 50% spun că necondiționat, indiferent de perioada de timp. Acest lucru mă face foarte optimistă cu privire la înțelepciunea poporului meu", a zis aceasta. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.