Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Andrei Caramitru, fost consilier al lui Dan Barna, dar cunoscut în spațiul public mai ales pentru opiniile sale din zona rețelelor de socializare, majoritatea foarte populare, însă și controversate, anunță că i-a fost închisă, aparent definitiv și fără ca motivul să-i fie indicat, pagina oficială din rețeaua deținută de miliardarul american Mark Zuckerberg.
Caramitru spune este foarte posibil ca „ștergerea” să fi fost executată de o „mână umană”, nu de „roboți”, întrucât până ieri putea să-și promoveze postările pe bani, situație puțin probabilă în cazul în care pagina i-ar fi fost restricționată anterior sau aflată sub vreun avertisment. În plus, de pe contul personal poate posta fără probleme, ceea ce iarăși este un aspect bizar, atâta vreme cât de regulă sancțiunile se produc concomitent (pe contul personal și pe paginile oficiale) în cazul celor care încalcă „standardele”.
El mai opinează că rețeaua lui Zuckerberg ar putea fi foarte ușor penetrată de „oamenii” rușilor, în condițiile în care Facebook nu are echipe responsabile pentru țările în care activează și nu verifică nimeni „ce se întâmplă în plaformă în zonele cu probleme cum e România”.
Caramitru mai spune „platforma” este un real pericol, chiar și pentru siguranța națională, pentru că paginile (care deranjează Moscova, de exemplu) pot fi închise fără explicații și drept de apel, în vreme ce conturile deținute de extremiștii de la Aur nu doar că nu sunt închise, dar par să dispună de vizibilitate și libertate absolută.
Andrei Caramitru: „Am avut bucuria să aflu acum 2 ore ca Zuck mi-a închis sec pagina (celălalt cont). E interesantă chestia. Deci cum se petrece așa ceva :
- nu există nici un fel de atenționare înainte sau explicație. Am primit doar un email de sistem că pagina a fost ștearsa. Nu știu de ce.
- nu am postat absolut nimic problematic. Ultima postare a fost despre imobiliare în Bucuresti. Mulți ati văzut-o, ce treaba avea cu “regulile” Facebook eu nu știu.
Acum. Eu ma pricep la IT destul de bine. Chestia e ciudata rău de tot:
- dacă era ștearsa de algoritm ceva, se adăuga în email vreo explicație sau pagina era deja restricționată înainte (din contra - primeam până ieri reclame de la ei să promovez pe bani postările, Adica pagina era perfectă, permiteau inclusiv promovare). Sau primeam vreo notificare măcar in Facebook, orice, nu un mail. Sau măcar îmi blocau și contul asta să nu mai pot posta, exista o sancțiune. Ori uite pot scrie frumos aici fără probleme.
- faptul că nu există nimic mă face sa cred ca a fost o “ștergere” făcută de o mână umană. Exista probabil zeci, sute de angajați acolo care au dreptul de a face asta în sistem, să dea “delete” direct în baza de date.
Acuma. Întrebarea e următoarea. Dacă ești instituție statală gen kgb/FSB sau ceva, e super ușor sa infiltrezi câțiva oameni sa lucreze printre aștia sute de IT-iști anonimi care pot face schimbări in algoritmi sau au acces la baza de date. Dacă aș fi in locul lor - ar fi o mega prioritate asta. Mai ales la Facebook - care e o aiureala de organizație, nici măcar nu au echipe sau responsabili pentru țările în care sunt activi (google, Apple, toti ceilalți au). Deci la zuck - nimeni nu verifică sau se uita ce se întâmpla pe platforma in zonele cu probleme cum e România. Dacă ești guvernul român sau instituție ceva aici, pe cine suni dacă vezi probleme sau atacuri sistematice pe siguranța Naționala? Concret, pe nimeni, nu exista nici un om nimic punct. Perfect pentru cine vrea să ne arunce in aer, ideal.
Acuma, i dont really care. Mai scriu pe aici pana îmi închid nenorociții si contul asta (e inevitabil si nu văd ce pot face sa previn asta - pot pune doar poze de pisici și tot ma vor bloca). Și după poate mă mut pe twitter.
Însă - așa cum e - platforma asta e un pericol uriaș pentru lume. O mare nenorocire. Dacă ajung sa închidă orice pagina vor ei, fără vreo logica motiv sau ceva, dar in paralel promovează pagini extremiste gen sosoaca sau aur, avem o problema cât casa. Imensă. Sper ca serviciile de la noi sa înțeleagă ce risc există și să își facă un plan. Aici uite au un rol important - mai bine fac asta decât alte chestii aiurea”.