Aderarea României la Spațiul Schengen. Rareș Bogdan dezvăluie cum și-a schimbat poziția un oficial european de rang înalt, în condițiile în care inițial bloca procedura de aderare


Aderarea României la Spațiul Schengen. Rareș Bogdan dezvăluie cum și-a schimbat poziția un oficial european de rang înalt, în condițiile în care inițial bloca procedura de aderare

Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a acordat un interviu pe 5 iunie pentru Aleph News, pe parcursul căruia a abordat inclusiv tema aderării României la Spațiul Schengen, spunând că nu există niciun motiv pentru ca țara noastră să nu primească acest statut, adăugând totodată că mobilizarea autorităților de la București pe fondul războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a adus indirect un aport în ceea ce privește facilitarea aderării. 

Rareș Bogdan: Inițial, doamna Ylva Johansson, care e comisarul pentru Afaceri Interne, atât în hearingul care a avut loc când a fost audiată ca comisar, cât și ulterior a avut deseori ciocniri cu mine și alți europarlamentari români, atât de la PNL, cât și de la PSD, dar chiar și de la USR, pe subiectul Schengen - România. 

Doamna Ylva Johansson a fost de două ori în România în contextul agresiunii armate ruse asupra Ucrainei și a vizitat Siret, Ișalnița, Sighet. Aceasta a stat de vorbă și a văzut modul în care s-au organizat autoritățile locale, regionale și Guvernul central, respectiv reacția cetățenilor români la adresa dramei ucrainene. Astfel, dintr-un om care bloca pur și simplu, care nu voia să audă, spunând că România nu e pregătită, astăzi, după conflictul din Ucraina, doamna Johansson și-a schimbat poziția față de România. 

Moderatoare: Problema e reprezentată de Olanda și ceea ce se întâmplă în Consiliu. 

Rareș Bogdan: Este problema în Consiliu, pentru că știți că unanimitățile fac parte din Consiliu, dar asta nu înseamnă că la un moment dat Olanda și ceilalți care se opun nu vor putea fi convinși. Deocamdată România nu are niciun motiv să fie exclusă din Spațiul Schengen. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.