Spionii ruși au primit sarcina de a identifica și urmări rutele folosite pentru transferarea armelor occidentale în Ucraina, au precizat serviciile ucrainene de informații militare.
Atașații militari ruși din întreaga UE au fost însărcinați nu numai să identifice schemele de transport, ci și dimensiunea loturilor de arme pe care partenerii occidentali le oferă Ucrainei pentru a respinge invazia rusească, au spus serviciile de informații ucrainene.
Astfel, rușii au primit prin canale de comunicare criptate un ordin de intensificare la nivelul UE a recrutării de polițiști și civili implicați în astfel de transporturi de armament.
În plus, în regiunile care se învecinează cu Ucraina, spionii ruși încearcă să racoleze reprezentanți ai comunităților locale și activiști pro-ruși, ceea ce înseamnă implicit că se desfășoară astfel de activități inclusiv în România.
"După ce primesc astfel de propuneri de cooperare de la ruși, europenii apelează imediat la poliție și serviciile de securitate", au mai transmis serviciile ucrainene de informații militare. (sursa: Ukrinform)
În acest context, reiterăm că, fiind terifiați de precizia sistemelor HIMARS, rușii au adus în discuție la televiziunea Kremlinului, Russia-1, inclusiv România, reclamând că țara noastră permite tranzitul către Ucraina a armelor furnizate de țările occidentale.
Un expert militar rus a recunoscut că noile arme occidentale furnizate Ucrainei ar putea îngreuna șansele Rusiei de a câștiga războiul.
Igor Korotchenko, redactor-șef al publicației militare online National Defence, a făcut aceste comentarii în timpul unei apariții la Russia-1, televiziune controlată de Kremlin. Julia Davis, jurnalistă și expertă în propaganda rusă, a surprins un clip din segmentul de știri care prezenta comentariile lui Korotchenko și l-a postat miercuri pe Twitter.
Korotchenko a adăugat că "regiunile din Ucraina pe care Rusia pretinde că le controlează acum — Herson, Zaporizhzhia, Harkiv, Odesa și Mykolaiv — fac acum parte din Rusia și că atacurile de acolo ar trebui considerate atacuri asupra Rusiei însăși". El a spus că armata țării sale ar trebui să riposteze pentru atacurile ucrainene în aceste zone prin eliminarea podurilor și căilor ferate în părțile de vest ale Ucrainei, pe unde sosesc armele occidentale din Polonia, precum și în sud, unde armele sunt transferate din România.
"Amploarea livrărilor suplimentare de arme occidentale va complica serios succesul nostru de a conduce operația militară specială", a spus Korotchenko, potrivit declarațiilor traduse din postarea lui Davis.
Davis a remarcat în postarea ei pe Twitter că Igor Korotchenko nu doar că a vrut să împiedice intrarea în Ucraina a noilor arme furnizate de Occident. El a cerut, de asemenea, distrugerea administrației publice și a infrastructurii ucrainene.
"Să nu fim prea timizi să o facem. Acestea sunt ținte militare legitime. Întregul sistem al administrației publice și al administrației militare a Ucrainei reprezintă o țintă legală și legitimă a armatei ruse pe durata acestei operațiuni militare speciale", a zis Korotchenko.
Kievul a oferit joi mai multe detalii cu privire la atacurile de amploare pe care le-a efectuat asupra forțelor rusești utilizând sistemele HIMARS furnizate de SUA.
"HIMARS-urile livrate de aliații noștri occidentali le-au dat deja bătaie de cap ocupanților ruși. Depozitele lor de muniție ard unul după altul provocând panică", a declarat Oleksiy Arestovych, consilierul președintelui ucrainean.
Arestovych a lăudat eficiența în luptă a Sistemului de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) produs de Lockheed Martin, spunând că sistemul de rachete a schimbat regulile jocului în favoarea Ucrainei.
"Într-o singură zi, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat depozitele de muniție în așa-numita Republică Populară Lugansk și Republica Populară Donețk, precum și în Nova Kakhovka din regiunea Herson și în alte zone", a spus acesta, adăugând că datorită HIMARS, forțele ucrainene au reușit să lovească, tot la Lugansk, o clădire care le aparținea înainte, dar în prezent era ocupată de forțele ruse.
"Timp de o săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat peste 50 de atacuri și toate au avut succes. Nu a fost nicio ratare!", a spus Arestovych, adăugând că "potrivit informațiilor obținute de serviciile ucrainene, trupele rusești sunt în pragul panicii. Invadatorii suferă pierderi imense și nu știu ce să facă în privința asta". (mai multe detalii AICI)