Rușii, terifiați de atacurile efectuate de forțele ucrainene cu rachete HIMARS. România, adusă în discuție în acest context la o televiziune controlată de Kremlin. Ce au debitat Zaharova și un așa-zis jurnalist rus


Rușii, terifiați de atacurile efectuate de forțele ucrainene cu rachete HIMARS. România, adusă în discuție în acest context la o televiziune controlată de Kremlin. Ce au debitat Zaharova și un așa-zis jurnalist rus

Kievul a oferit detalii cu privire la atacurile de amploare pe care le-a efectuat asupra forțelor rusești utilizând sistemele HIMARS furnizate de SUA. Rușii, terifiați de precizia sistemelor HIMARS, au adus în discuție la televiziunea Kremlinului, Russia-1, inclusiv România, reclamând că țara noastră permite tranzitul către Ucraina a armelor furnizate de țările occidentale.

"HIMARS-urile livrate de aliații noștri occidentali le-au dat deja bătaie de cap ocupanților ruși. Depozitele lor de muniție ard unul după altul provocând panică", a declarat Oleksiy Arestovych, consilierul președintelui ucrainean.

Arestovych a lăudat eficiența în luptă a Sistemului de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) produs de Lockheed Martin, spunând că sistemul de rachete a schimbat regulile jocului în favoarea Ucrainei.

"Într-o singură zi, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat depozitele de muniție în așa-numita Republică Populară Lugansk și Republica Populară Donețk, precum și în Nova Kakhovka din regiunea Herson și în alte zone", a spus acesta, adăugând că datorită HIMARS, forțele ucrainene au reușit să lovească, tot la Lugansk, o clădire care le aparținea înainte, dar în prezent era ocupată de forțele ruse.

"Timp de o săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat peste 50 de atacuri și toate au avut succes. Nu a fost nicio ratare!", a spus Arestovych, adăugând că "potrivit informațiilor obținute de serviciile ucrainene, trupele rusești sunt în pragul panicii. Invadatorii suferă pierderi imense și nu știu ce să facă în privința asta".

Președintele american Joe Biden a semnat pe 8 iulie un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, în cuantum de 400 de milioane de dolari. Astfel, liderul de la Washington crede că va oferi Kievului un avantaj tehnologic în războiul împotriva Rusiei. Acest parchet de sprijin cuprinde patru sisteme de lansare multiplă de rachete, HIMARS, respectiv muniții, care au permis deja forțelor ucrainene să atace ținte-cheie – precum depozite rușilor de muniții – cu rachete trase din afara razei de acțiune a artileriei ruse, preciza un înalt responsabil al Pentagonului.

Un expert militar rus a recunoscut că noile arme occidentale furnizate Ucrainei ar putea îngreuna șansele Rusiei de a câștiga războiul.

Igor Korotchenko, redactor-șef al publicației militare online National Defence, a făcut aceste comentarii în timpul unei apariții la Russia-1, televiziune controlată de Kremlin. Julia Davis, jurnalistă și expertă în propaganda rusă, a surprins un clip din segmentul de știri care prezenta comentariile lui Korotchenko și l-a postat miercuri pe Twitter.

Korotchenko a adăugat că "regiunile din Ucraina pe care Rusia pretinde că le controlează acum — Herson, Zaporizhzhia, Harkiv, Odesa și Mykolaiv — fac acum parte din Rusia și că atacurile de acolo ar trebui considerate atacuri asupra Rusiei însăși". El a spus că armata țării sale ar trebui să riposteze pentru atacurile ucrainene în aceste zone prin eliminarea podurilor și căilor ferate în părțile de vest ale Ucrainei, pe unde sosesc armele occidentale din Polonia, precum și în sud, unde armele sunt transferate din România.

"Amploarea livrărilor suplimentare de arme occidentale va complica serios succesul nostru de a conduce operația noastră militară specială", a spus Korotchenko, potrivit declarațiilor traduse din postarea lui Davis.

Davis a remarcat în postarea ei pe Twitter că Igor Korotchenko nu doar că a vrut să împiedice intrarea în Ucraina a noilor arme furnizate de Occident. El a cerut, de asemenea, distrugerea administrației publice și a infrastructurii ucrainene.

"Să nu fim prea timizi să o facem. Acestea sunt ținte militare legitime. Întregul sistem al administrației publice și al administrației militare a Ucrainei reprezintă o țintă legală și legitimă a armatei ruse pe durata acestei operațiuni militare speciale", a zis Korotchenko. 

"Jurnalistul" militar rus a lansat și o amenințare la adresa oficialilor occidentali care vizitează Kievul. 

"Vedem fluxul nesfârșit de vizitatori occidentali, care vin la Kiev fără nicio teamă și iau parte la spectacole propagandistice. Ar trebui să le fie frică să vină la Kiev și, din punct de vedere fizic, ar trebui să-și piardă capacitatea de a ajunge la Kiev pe calea aeriană sau pe calea ferată", a conchis acesta. 

După atacurile sistematice pe care le-au efectuat forțele ucrainene uzitând sistemele HIMARS, a venit și o reacție oficială de la Kremlin. Ministerul de Externe al Rusiei a luat în vizor SUA și Marea Britanie pentru că au ajutat la antrenarea forțelor armate ale Ucrainei, Kremlinul spunând că aceste forme de sprijin sunt o parte a "războiului hibrid" purtat de țările NATO împotriva Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că Washingtonul a oferit Ucrainei instructori care au ajutat forțele de la Kiev să folosească sisteme avansate de rachete precum HIMARS. 

Ea a remarcat că rachetele, care au o rază de acțiune mai mare și sunt mai precise decât alte arme de artilerie, sunt folosite "pe scară largă" de forțele ucrainene.

"Forțele ucrainene folosesc peste tot HIMARS-urile primite din Statele Unite", a spus Zaharova. 

Ea a completat că Washingtonul a "trimis în secret instructori" în Ucraina pentru a ajuta forțele ucrainene să învețe cum să folosească și să țintească cu noile arme, ceea ce a dus la tragerea asupra țintelor civile din zonele controlate de Rusia.

Ambele tabere au negat că au vizat civili și zone rezidențiale pe parcursul conflictului care durează de aproape cinci luni.

Zakharova a criticat, de asemenea, decizia Marii Britanii de a antrena pe teritoriul său trupe ucrainene. Noua inițiativă a Londrei de a antrena până la 10.000 de soldați ucraineni în următoarele luni a face parte din "războiul hibrid" al Occidentului împotriva Moscovei, a conchis aceasta. (sursa: Reuters, Newsweek, TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.