Studenții ucraineni care au ales să își înceapă o nouă viață în Taiwan fac paralele între Moscova și Beijing. Solidaritatea a două popoare unite de constanta amenințare venită din partea unor regimuri dictatoriale


Studenții ucraineni care au ales să își înceapă o nouă viață în Taiwan fac paralele între Moscova și Beijing. Solidaritatea a două popoare unite de constanta amenințare venită din partea unor regimuri dictatoriale

Când studenta ucraineană Anna Fursyk s-a mutat pentru prima dată într-un cămin studențesc din Taiwan, vuietul avioanelor militare care survolau au făcut-o să tresară, amintindu-i de războiul de care fugise.

Ea se numără printre cei opt tineri ucraineni care au sosit recent în centrul orașului Taichung pentru a studia cu burse complete, atrași de democrația din Taiwan și de un sentiment de rudenie născut din trăirea ambelor popoare sub amenințarea constantă a invaziei din partea unui vecin mult mai mare și din ce în ce mai agresiv.

Avioanele care au speriat-o pe Fursyk proveneau de la o bază aeriană din apropiere, care trimite din ce în ce mai des avioane pentru a contracara numărul tot mai mare de incursiuni ale avioanelor de război chineze în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

"La început m-am speriat pentru că am crezut că începe un război. Am fost afectată psihic de războiul din Ucraina", a spus tânăra de 20 de ani.

Când președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, el a alimentat totodată cele mai întunecate temeri ale multor taiwanezi - că Beijingul va acționa conform angajamentului pe care și l-a luat de a anexa insula, zonă pe care o vede ca o parte a teritoriului Chinei și pe care o va confisca chiar și cu forța dacă este necesar.

Un înalt oficial chinez a avertizat recent că Beijingul "nu va ezita să înceapă un război" dacă insula își declară independența.

Roman Koval, în vârstă de 28 de ani, fost însoțitor de bord din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a declarat că a decis să se mute în Taiwan, parțial pe fondul a ceea ce el a numit "amenințările similare" pe care statul insular le împărtășește cu țara sa de origine.

El a cerut Taiwanului să învețe din experiența Ucrainei și "să fie întotdeauna pregătit".

"Ucrainenii se gândeau tot timpul că SUA vor veni să ne salveze, că Europa va veni să ne salveze. Dar s-a dovedit că nimeni nu va veni să ne salveze", a spus acesta. 

"Noi suntem cei care ne vom proteja și noi suntem cei care luptăm", a mai spus Koval. 

În Taiwan s-a produs o amplificare a sprijinului public pentru Ucraina. 

O campanie de strângere de fonduri publice a ajuns la aproape 33 de milioane de dolari în doar patru săptămâni, președinta Tsai Ing-wen și alți înalți oficiali donând fiecare o lună de salariu pentru cauza ucraineană. 

Bursele acordate studenților ucraineni au fost posibile printr-o donație de aproximativ 1,38 milioane de dolari americani către universitate.

Tsai a scos în relief paralele între situația dificilă din Taiwan și Ucraina.

O fotografie pe care a postat-o ​​cu o orhidee taiwaneză pictată în culorile drapelului ucrainean a devenit virală pe rețelele sociale, împreună cu mesajul din descrierea imaginii: "Sper ca libertatea și democrația să poată continua să înflorească în ambele țări!".

Fursyk, care a fugit din orașul Lviv din vestul Ucrainei, a spus că a ales să se mute în Taiwan tocmai pentru că își dorea să trăiască într-un mediu "democratic și liber", în timp ce își continuă studiile pentru a deveni profesoară de chineză.

"Motivul pentru care nu am ales China e comunismul", a spus aceasta pentru AFP într-o mandarină fluentă.

Compatrioata ei, Karyna Myshnova, în vârstă de 21 de ani, a spus că Ucraina are nevoie de atenție și sprijin din partea lumii "pentru a ne ajuta să continuăm lupta".

"Poți doar să pui steaguri ucrainene pe casa ta, pe Instagram. Ar ajuta inclusiv doar să arăți că înțelegi situația!", a spus aceasta. 

Alina Kuprii, în vârstă de 20 de ani, consideră că Taiwanul are un avantaj față de Ucraina în ceea ce privește sprijinul din partea țărilor occidentale, dată fiind industria taiwaneză de semiconductori. 

Fabricile din Taiwan produc unele dintre cele mai avansate cipuri din lume, o componentă vitală pentru industria tehnologică globală.

"Ar fi cu adevărat periculos dacă China ar invada Taiwanul – ar afecta comerțul mondial pe bune, nu ca în cazul Ucrainei", a spus aceasta. 

Kuprii, o studentă la Global MBA, speră că în cele din urmă se va putea întoarce acasă pentru a începe o carieră, folosind ceea ce învață în Taiwan, pentru a promova legăturile de afaceri dintre cele două țări. 

Aceasta a mai precizat că este chinuită de gândurile privind părinții ei, care au ales să rămână în Ucraina pentru că "le pasă prea mult de casa lor".

Cererea Alinei Kuprii de înscriere la universitate în Taiwan a fost procesată ca fiind urgentă, deoarece orașul din care provine – Kryvyi Rig – a fost bombardat recent.

"Mi-e atât de dor de Ucraina, îmi este atât de dor de casă. Cred că oamenii ar trebui să aprecieze orice moment al vieții. Fii recunoscător pentru fiecare zi!", a zis aceasta. 

Toți studenții au rămas cu speranța că Ucraina va triumfa în cele din urmă.

"Cred că va dura ceva timp, dar știu că vom câștiga cu siguranță", a spus Fursyk.

"Ne apărăm pământul, independența, libertatea și decizia noastră de a nu face parte din Rusia – precum și principiile democrației", a conchis aceasta. (sursa: Kyiv Post)

Sursa foto: Sam Yeh - AFP / Explicație foto: În această fotografie făcută pe 22 iunie 2022, studenții ucraineni Roman Koval, Karyna Myshnova, Anna Fursyk și Alina Kuprii își fac un selfie în timpul unui interviu acordat AFP la Universitatea Tunghai din Taichung, centrul Taiwanului. -

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.