Criza actuală de combustibili, în fața căreia Europa este în special vulnerabilă, a forțat Statele Unite să caute soluții radicale atât pentru a susține țările europene aliate cât și pentru a încerca scăderea prețurilor pe piață internă, una dintre aceste soluții fiind eliberarea pentru vânzare a unei cantități mari de combustibili din rezervele sale strategice.
Anul acesta a fost vândută o cantitate record din Rezerva Strategică de Petrol (SPR), de aproximativ 1 milion de barili pe zi, ceea ce a făcut ca stocurile Statelor Unite să ajungă la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1986, conform publicației OilPrice.com.
„SPR rămâne un instrument esențial de securitate energetică pentru a aborda întreruperile aprovizionării globale cu țiței”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie, adăugând că vânzările de urgență din rezervă au contribuit la asigurarea aprovizionării stabile cu țiței, iar Matt Smith, analist important al pieței petrolului, a spus pentru presă că „prețurile țițeiului și ale combustibilului ar fi probabil mai mari dacă (recurgerea la SPR) nu s-ar fi întâmplat, dar, în același timp, aceasta nu are cu adevărat efectul presupus”.
Așadar administrația Biden ar fi făcut ce trebuie în acest caz, numai că acum se pune întrebarea ce se va întâmplă pe mai departe, dacă nu se va mai putea recurge la această rezervă din cauza nivelului foarte scăzut la care a ajuns.
Pe acest fond al crizei, în care Washingtonul are o posibilitate destul de limitată de a interveni în piață petrolului, mai ales când Arabia Saudită dă senzația că are o politică independent, dar este mai degrabă de partea Rusiei și Chinei, o informație despre exporturi din Rezerva Strategică către China e foarte greu de înțeles – sursa AICI.
Reuters a dezvăluit, miercuri, că peste cinci milioane de barili de țiței din Rezerva Strategică au fost trimiși țărilor europene care suferă din cauza reducerii bruște a alimentării cu petrol rusesc, dar și Indiei și Chinei, mari cumpărătoare de petrol din Rusia la prețuri preferențiale.
Administrația Biden anunțase, încă din aprilie, că 950.000 de barili vor fi vânduți către Unipec, filiala comercială a China Petrochemical Corporation, companie deținută în totalitate de guvernul chinez, iar China Petrochemical Corporation are o filială, Sinopec Marketing, la care o firmă de capital privat co-fondată de Hunter Biden are o participație evaluată la 1,7 miliarde de dolari încă din anul 2015.
Așadar administrația Biden vinde petrol din rezervele strategice exact marii sale inamice, la momentul la care are nevoie maximă de acest petrol atât pentru piața internă cât și pentru țările aliate din Europa – sursa AICI.