UPDATE. Fostul premier nipon Shinzo Abe a murit la spital, după aproximativ șase ore de la momentul în care s-a tras asupra sa, din spate, la o întâlnire electorală din orașul Nara, vestul Japoniei. Potrivit relatărilor de presă, întreaga națiune japoneză este în stare de șoc, mai ales că violențele politice sunt situații extrem de rare.
Glonțul care l-a ucis pe Abe a intrat „suficient de adânc încât să-i ajungă la inimă”, au declarat medicii de la Universitatea Medicală Nara, într-o conferință de presă, precizând că sângerarea internă nu a putut fi oprită. VIDEO AICI
Știrea inițială. Fostul premier japonez Shinzo Abe, 67 de ani, a fost împușcat, din spate, vineri dimineață, la un eveniment electoral în orașul Nara. Potrivit BBC, Abe s-a prăbușit la jumătatea discursului său sângerând abundent. Atacatorul a fost arestat de poliție.
Fostul guvernator Yoichi Masuzoe a transmis într-un tweet că Abe a fost transportat la spital cu un elicopter și se află în stop-cardio respirator.
De asemenea, o sursă din cadrul departamentului pentru situații de urgență ar fi spus că fostul premier nu dă semne de viață.
Potrivit Reuters care citează „TBS Television”, Abe ar fi fost împușcat în spate, în partea stângă, dar și în zona gâtului.
Violența politică este extrem de rară în Japonia care are reglementări legale stricte în ce privește utilizarea armelor.
Șeful de cabinet al lui Abe, Hirokazu Matsuno, a declarat că nu cunoaște starea politicianului, dar că un asemenea „act barbar nu poate fi tolerat”.
Atacatorul ar avea în jur de 42 de ani.
Atacul a avut loc la ora locală 11:30 (02:30 GMT) și s-a petrecut în apropierea unei gări din Nara unde Abe a rostit un discurs electoral de susținere a unui politician local.
FOTO: Reuters
Abe a rămas în instoria recentă a României ca urmare a vizitei sale istorice efectuate în momentul în care PSD, condus de Liviu Dragnea, îndepărta guvernul lui Mihai Tudose de la Palatul Victoria, iar premierul japonez nu mai avea cu cine să se întâlnească din Execuitivul demis, ajugând să facă o vizită la Muzeul Satului pe un ger de crăpau pietrele.
Ministerul de Externe de atunci, Teodor Meleșcanu, spunea că vizita istorică a premierului nipon nu s-a produs în cel mai bun context.
„Vizita premierului Japoniei este o vizită istorică. E singura vizită a unui premier al Japoniei, in ultimii 100 de ani. Demisia domnului premier Tudose a făcut imposibilă, din punct de vedere protocolar, o întâlnire la nivelul guvernului. Pentru că este normal cand ai tratative diplomatice, șefii de delegație să fie de același nivel”, declara Meleșcanu.
Abe a avut două mandate de premier (între septembrie 2006 și septembrie 2007 și apoi între sept. 2012 și sept. 2020), devenind cel mai longeviv premier al Japoniei înainte de a se retrage în 2020, invocând probleme de sănătate (mai exact colită ulcerativă, o afecțiune intestinală). A fost, de asemenea, cel mai tânăr prim-ministru al Japoniei de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
A rămas însă o figură dominantă în partidul aflat la conducere – Partidul Democrat Liberal. Actualul premier, Fumio Kishida, este un apropiat și un protejat de-al său care, potrivit analiștilor, încearcă să iasă din umbra lui Abe și să-și definească mai bine mandatul de prim-ministru.
Kishida și-a suspendat campania elecotrală și s-a întors la Tokyo după împușcarea lui Abe.