Vrea China să pună stăpânire pe Lună? Ce acuzații aduce șeful NASA la adresa țării comuniste


  • ACP
  • Jul 6, 2022 19:47
  • 1082
Vrea China să pună stăpânire pe Lună? Ce acuzații aduce șeful NASA la adresa țării comuniste

Șeful NASA, Bill Nelson, a acuzat China, într-un interviu acordat publicației germane Bild, că ar dori nici mai mult nici mai puțin decât să pună stăpânire pe Lună prin viitoarele sale proiecte de explorare spațială.

De asemenea, administratorul NASA a susținut că țara comunistă, care folosește tehnologie furată de la alte țări, și-a făcut și planuri de distrugere a sateliților orbitali occidentali.  

China a răspuns imediat acuzațiilor prin intermediul purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, care a declarat la începutul săptămânii, într-o conferință de presă, că "partea americana a construit în mod constant o campanie de calomniere împotriva eforturilor normale și rezonabile ale Chinei în spațiul cosmic, iar China se opune ferm acestor remarci iresponsabile".

Dar potrivit Bloomberg, China și Rusia caută să construiască o alianță interplanetară care să rivalizeze cu Statele Unite în spațiul cosmic, ambele țări având ambițioase misiuni lunare în desfășurare, în timp ce se discută din ce în mai mult despre fezabilitatea economică a exploatării Lunii. China și Rusia s-au abținut și de la semnarea Acordurilor Artemis, o inițiativă condusă de Statele Unite care oferă viziunea unor principii comune pentru țările care doresc să revendice ceva din spațiul cosmic, propaganda chineză pretinzând că "parteneriatul dintre China și Rusia pune accentul pe aducerea progresului pentru toți, cu viziunea de a construi pentru omenire o comunitate cu un viitor comun", iar Acordurile ar fi doar încercarea înființării unei alianțe asemănătoare NATO.  

Concluzia șefului NASA este însă că "trebuie să fim foarte îngrijorați de faptul că oamenii Chinei aterizează pe Lună și spun: acum este a noastră, voi rămâneți afară". (sursa: Futurism.com)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.