Regele Mihai citind unul din dosarele care compuneau ”Dosarul Coroana”.
Urmărit de Securitate în exil timp de 43 de ani, Regele Mihai a avut trei nume de cod. "Străinul", "Leon" și "Rex". A fost cel mai supravegheat obiectiv al Securității pentru că reprezenta un pericol la adresa sistemului. Ca să fie trădarea completă a fost interzis și de americani care semnaseră tratate diplomatice cu Ceaușescu. Ce-o fi fost în sufletul Regelui Mihai când, pe toate ecranele lumii, verișoara, Regina Elisabeta a II-a, îl plimba în caleașca personală pe Ceaușescu?!
Dosarul "Coroana" dezvăluie nu numai importanța obiectivului pentru securitate, ci și presiunile diplomatice ale diferitelor guverne, nu numai comuniste, pentru a împiedica acțiunile regelui și a-l cenzura. În 1948 a călătorit la Londra, unde a declarat nul actul de abdicare și a povestit cum a fost șantajat cu moartea a 1000 de tineri să abdice. Apoi a plecat în America să pună bazele Comitetului Național Român, un guvern în exil, cu care a și încercat să convingă țările occidentale să nu gireze guvernul criminal de la București. În SUA s-a întâlnit cu Președintele Truman care i-a oferit 60 de mii de dolari pe an și o reședință cu servitori, în schimbul anonimatului. Regele Mihai a refuzat. În 1953, când este audiat de Congresul American, spune: "Aș vrea să vă arăt că la cel mai mic semn de încurajare din partea Vestului, am făcut tot ce mi-a stat în putință să arătăm lumii că noi nu ne-am dorit acest comunism!" Ni-l dorise însă nu numai Estul ci și Vestul, prin diplomatica acceptare.
Mesajele Regelui Mihai de la Radio Europa Liberă au menținut vie speranța românilor. A venit însă și momentul interzicerii lor. Tot din motive diplomatice. O expresie care acceptă și acoperă trădarea. Diplomatic.