Jaf sub amenințarea armelor: Rusia le face flotă din vase internaționale ”naționalizate” separatiștilor din Donețk


Jaf sub amenințarea armelor: Rusia le face flotă din vase internaționale ”naționalizate” separatiștilor din Donețk

Separatiștii susținuți de ruși au confiscat două nave sub pavilion străin în orașul-port Mariupol, din estul Ucrainei, afirmând că acestea sunt acum „proprietate de stat”, în cadrul a două operațiuni înregistrate ca fiind primele astfel de măsuri împotriva transportului comercial în Ucraina ocupată.

Mariupol, aflat pe coasta de sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forțelor ruse și separatiste în mai, după un asediu de luni de zile. Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, luptă pentru a pune mâna pe toate localitățile din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Autoproclamata Republică Populară Donețk, prin intermediul așa-zisului său ministerul său de externe, a informat două companii de transport maritim că navele lor au făcut obiectul „însușirii forțate de bunuri mobile cu transformare forțată în proprietate de stat”, fără nicio compensație pentru proprietari.

Autoproclamații oficiali din Donețk nu au răspuns niciunei cereri de comentarii trimise de către agențiile de presă internaționale.

Primul din cele două vase confiscate este nava comercială Smarta, aparținând operatorului Smarta Shipping din Liberia. Proprietarul vasului a declarat că a fost informat despre sechestru prin e-mail pe 30 iunie, considerând acest fapt drept ilegal și „împotriva tuturor normelor dreptului internațional”. „O astfel de însușire forțată încalcă drepturile fundamentale ale omului în ceea ce privește drepturile de proprietate și reprezintă o amenințare serioasă la adresa transportului maritim și a siguranței maritime”, a spus compania într-un comunicat.

Conform operatorului Smarta Shipping, vasul Smarta a sosit la Mariupol pe 21 februarie, pentru a încărca produse din oțel, și a fost lovit de obuze pe 20 martie, fapt care i-a deteriorat grav puntea. Echipajul de 19 membri a fost dus cu forța de armata rusă la Donețk și eliberat o lună mai târziu.

Celălalt vas confiscat a fost Blue Star I, aflat sub pavilion Panama, aparținând Fetida Maritime, cu sediul la Odesa, care a refuzat să comenteze, adăugând că serviciul de securitate al Ucrainei deține toate informațiile.

Un oficial al Ministerului de Externe ucrainean a spus că este la curent cu un anunț al „autorității ruse de ocupație din Donețk de a crea o flotă „națională” formată din nave pe care le fură în Mariupol”, adăugând că verifică numărul și numele navelor confiscate.

În acest moment, peste 80 de nave aflate sub pavilion străin rămân blocate în porturile ucrainene, toate aceste terminale fiind practic sub controlul Rusiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.