Continuă rafala de rachete asupra forțelor rusești de pe Insula Șerpilor. Armata ucraineană: "A fost lovit încă un sistem Pantsir"


Continuă rafala de rachete asupra forțelor rusești de pe Insula Șerpilor. Armata ucraineană: "A fost lovit încă un sistem Pantsir"

În noaptea de duminică spre luni, Ucraina a lansat peste 10 lovituri precise asupra forțelor rusești de pe Insula Șerpilor, a precizat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud al Armatei Ucrainene, Natalia Humeniuk

"Continuăm operațiunea asupra Insulei Șerpilor. Aseară au fost lansate peste 10 lovituri precise asupra insulei. Verificăm rezultatele acum, dar am fost deja informați că încă un sistem de tunuri antirachetă de apărare antiaeriană Pantsir-S1 a fost lovit", a spus Humeniuk.

O stație radar pe care Humenyuk a descris-o drept "ochii și urechile" Rusiei de pe insulă a fost lovită săptămâna trecută, a adăugat aceasta. 

Pe 22 iunie, șeful Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov, a declarat că operațiunea militară a Armatei Ucrainei privind Insula Șerpilor va dura până când insula va fi eliberată complet de invadatorii ruși. (sursa: Ukrinform)

Anterior, ucrainenii au efectuat o serie de atacuri asupra Insulei Șerpilor, Maxar Technologies furnizând imagini din satelit ce datează din 21 iunie și care relevă pagubele pe care le-au suferit forțele rusești de pe Insula Șerpilor.

Explicație foto: Într-o imagine furnizată de Maxar Technologies se pot observa mai multe zone arse la capătul nordic al Insulei Șerpilor

Explicație foto: Un turn distrus poate fi văzut la capătul sudic al insulei Șerpilor într-o imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies pe 21 iunie

Forțele de apărare ale Ucrainei au lansat lovituri atât asupra echipamentelor, cât și asupra trupelor rusești de pe Insula Șerpilor, un oficial ucrainean precizând că sistemul rusesc de rachete antiaeriene Pantsir a fost puternic avariat. 

"Într-adevăr a fost o lovitură. De fapt, mai mult decât una, dar toate acestea fac parte dintr-o operațiune militară care necesită să se mențină tăcerea asupra ei. Cu toate acestea, înțelegem preocupările întemeiate ale populației, inclusiv ale ucrainenilor din Odesa, care au tot auzit explozii. Trupele noastre își fac treaba. Lovitura masivă (asupra Insulei Șerpilor - n.red.) a fost dată pe măsură ce au fost angajate diverse forțe. Nu le dezvăluim pe toate, întrucât inamicul citește și ascultă ceea ce spunem. Dar lovitura a provocat unele daune. Grupul de personal și echipament inamic a fost învins. Știm deja că sistemul de rachete antiaeriene Pantsir a fost foarte puternic avariat, posibil complet distrus, știm că stația radar a fost foarte grav avariată și mai sunt și alte pierderi ale inamicilor pe care le verificăm. Operațiunea este în desfășurare și cred că vom demara o nouă etapă în curând", a zis oficialul ucrainean. (sursa: The Guardian, Ukrinform)

La mijlocul lunii aprilie, Rusia și-a pierdut crucișătorul său emblematic echipat cu rachete, Moskva, în urma unui atac cu rachete Neptune al forțelor ucrainene. Nava Moskva avea un rol-cheie, întrucât furniza capacități de apărare aeriană și maritimă restului flotei rusești din Marea Neagră. 

Moskva a ajutat la capturarea Insulei Șerpilor și, fără ea, flota rusă fusese împinsă mai departe de coasta Ucrainei (rachetele Neptune au o rază de acțiune de până la 321 de kilometri). 

Astfel, hotărârea Rusiei de a păstra Insula Șerpilor arată că folosește, de fapt, această zonă drept o alternativă la nava scufundată Moskva. 

"Gândește-te la Insula Șerpilor ca la un distrugător de nescufundat", a spus Andy Netherwood, expert în apărarea aeriană. 

"Dacă plasați acolo un radar și sisteme de rachete sol-aer, vă permite să dominați spațiul aerian din nordul Mării Negre și totodată conferă un element-cheie în abordarea strategică privind Odesa", a completat acesta. (citiți AICI analiza completă)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.