VIDEO: Rusia reia atacurile cu rachete asupra capitalei Ucrainei. Morți și răniți la Kiev, după ultimul bombardament de noapte


VIDEO: Rusia reia atacurile cu rachete asupra capitalei Ucrainei. Morți și răniți la Kiev, după ultimul bombardament de noapte

Duminică dimineața, 26 iunie, Rusia a lansat un nou atac asupra Kievului dinspre Marea Caspică, trăgând aproximativ 14 rachete, dintre care una a fost doborâtă de către apărarea aeriană. Locuitorii capitalei ucrainene s-au refugiat din nou în adăposturi, ca urmare a alarmelor de atac și a exploziile puternice provocate de raidul aerian. Autoritățile locale au confirmat mai multe incendii provocate de trachete în districtul Shevchenkivskyi . Consecințele atacului inamic din noaptea de sâmbătă spre duminică au fost atât o serie de distrugeri în cartierele rezidențiale și victime în rândul populației.

Rusia a atacat capitala Ucrainei la primele ore ale dimineții de duminică, lovind cel puțin două clădiri rezidențiale din districtul Shevchenkivskyi, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Serviciile de urgență au anunțat faptul că, în urma bombardamentelor rusești, a izbucnit un incendiu într-o clădire rezidențială de nouă etaje, care a fost parțial avariată în urma atacului.

Klitschko a spus că locuitorii sunt salvați și evacuați din două clădiri afectate de bombardamente. „Sunt oameni sub dărâmături”, a spus Klitschko într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram. El a adăugat că mai multe persoane au fost deja internate.



„Ei (salvatorii) au scos o fetiță de șapte ani. Ea e în viață. Acum încearcă să-și salveze mama.”

Sirenele de raid aerian perturbă în mod regulat viața în Kiev, dar nu au mai avut loc lovituri majore în oraș din 5 iunie, când o instalație de reparare a vagoanelor a fost lovită la periferie și de la sfârșitul lui aprilie, când un producător Radio Liberty a fost ucis de o rachetă care a lovit clădirea în care locuia.

Cartierul istoric, unul dintre cele mai centrale din Kiev, găzduiește un grup de universități, restaurante și galerii de artă.

Exploziile au avut loc în jurul orei 6.30, ora locală, la jumătate de oră după ce sirenele de raid aerian au sunat în capitală.

Potrivit deputatului poporului Oleksiy Goncharenko , rachetele au lovit zona clădirilor rezidențiale. Locuitorii clădirilor înalte din districtul Shevchenkovsky aveau ferestre sparte și pervazurile crăpate. În general, conform informațiilor sale, 14 rachete au fost lansate în Kiev și în regiune. Șeful poliției, Igor Klymenko , a declarat reporterilor că 10 persoane au fost rănite în total. 

S-au auzit și explozii în regiunea Nikolaev, dar acestea sunt asociate cu activitatea sistemului de apărare aeriană. În general, în această dimineață a fost anunțată o alertă aeriană în toată Ucraina.

Zeci de rachete ruseşti au lovit sâmbătă poziţii militare ucrainene peste tot în Ucraina, relatează Reuters şi AFP. Conform guvernatorului regiunii Lvov din vest, Maxim Koziţki, patru rachete trase din Marea Neagră au lovit baza armatei ucrainene de la Iavoriv, iar alte două au fost interceptate şi distruse în aer. Guvernatorul regiunii Jitomir din nord, Vitali Buneciko, a anunţat că asupra infrastructurii militare din apropierea oraşului Jitomir au fost lansate aproape 30 de rachete şi cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis.

Tot în nord, în regiunea Cernigov, guvernatorul Viaceslav Ceaus a declarat că orăşelul Desna a fost ţinta unor lovituri "masive" de rachete în cursul dimineţii, provocând distrugeri neprecizate infrastructurii, însă fără a ucide oameni. Marele stat-major ucrainean a comunicat, tot sâmbătă, că luptătorii din subordinea sa au oprit atacuri ale infanteriei ruse între Volodimirivka şi Pokrovske, pe ruta de aprovizionare dintre Bahmut şi Lisiceansk, oraşul aflat pe celălalt mal al râului Doneţk faţă de Severodoneţk.

Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă zilele trecute din Severodoneţk, după săptămâni de lupte grele de rezistenţă. Ruşii au bombardat cu artileria şi aviaţia atât la Lisiceansk, cât şi la Severodoneţk, lovind uzina chimică Azot, unde sunt blocaţi sute de civili, a afirmat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai. Armata ucraineană a anunţat că asupra nord-estului Ucrainei au fost lansate rachete şi din Belarus, stat aliat cu Rusia.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.