Doi oficiali americani vin cu vești proaste pentru soarta Ucrainei: "Forțele rusești au învățat din greșelile făcute în etapele anterioare ale războiului"


Doi oficiali americani vin cu vești proaste pentru soarta Ucrainei: "Forțele rusești au învățat din greșelile făcute în etapele anterioare ale războiului"

Forțele rusești obțin un avantaj în estul Ucrainei, deoarece învață din greșelile făcute în etapele anterioare ale războiului, ceea ce implică inclusiv o mai bună coordonare a atacurilor aeriene și terestre, respectiv o îmbunătățire a logisticii și a liniilor de aprovizionare, au precizat pentru CNN doi oficiali americani cu cunoștințe directe despre evaluările serviciilor de informații americane.

SUA nu se așteaptă ca noile sisteme de arme furnizate recent forțelor ucrainene, inclusiv sistemul de lansare multiplă de rachete - HIMARS - să schimbe imediat situația de pe câmpul de luptă, deoarece acele sisteme sunt trimise până acum atât cu o rază de acțiune limitată, cât și cu un număr limitat de rachete pentru a se asigura că nu sunt trase pe teritoriul Rusiei. În plus, forțele rusești au reușit să distrugă unele dintre noile arme furnizate de Occident, inclusiv obuziere M777.

Evaluările SUA, care prevăd din ce în ce mai mult o luptă lungă și de uzură în estul Ucrainei, vin în timp ce războiul a atins un moment crucial în ultimele zile. Armata Ucrainei a consumat muniția din epoca sovietică care se potrivește sistemelor mai vechi, iar guvernele occidentale se confruntă cu o decizie grea și anume dacă doresc să continue să-și sporească asistența acordată țării agresate la scară largă de Rusia. 

Evaluările americane descriu o imagine tristă a viitorului războiului, cu pierderi mari de personal și echipamente de ambele părți. Oficialii americani cred că forțele ruse intenționează să mențină atacuri intense în est, caracterizate de lovituri grele de artilerie și rachete, cu scopul de a epuiza în timp forțele ucrainene și soluțiile NATO. 

Progresele Rusiei au fost vizibile în ultimele zile, după ce apărarea Ucrainei a localității Lysychansk - ultimul oraș din regiunea Lugansk ce încă e controlat de ucraineni - a devenit mult mai slabă. În ultimele două zile, rușii au avansat în mai multe sate situate la sud de Lysychansk, desigur suferind pierderi cauzate de artileria ucraineană.

În săptămânile următoare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa virtual la viitoarele summit-uri G7 și NATO, au declarat înalți oficiali ai administrației americane, acesta urmărind să pledeze din nou ca lumea occidentală să-i sprijine țara. Pe parcursul G7, președintele Joe Biden va dezvălui o serie de măsuri, alături de alți lideri, menite să sporească presiunea asupra Rusiei. Și la întrunirea NATO, SUA vor anunța măsuri pentru "întărirea securității europene, alături de noile contribuții majore așteptate din partea aliaților", a spus un oficial.

Membrii parlamentului ucrainean le-au spus leguitorilor americani că armata rusă a calculat câtă muniție au aliații occidentali în stocurile destinate armatei ucrainene ce dispune de o artilerie majoritar fabricată în Rusia, Kremlinul intenționând să aștepte epuizarea treptată a forțelor ucrainene. 

"Putin nu este descurajat și nu cred că va fi descurajat vreodată", a declarat pentru CNN reprezentantul Mike Quigley, un democrat din Illinois, care face parte din Comitetul de Informații al Camerei.

"Acest război ar putea dura ani", a completat acesta. 

Acasă, partenerii SUA și NATO încep să vadă limitele propriilor capacități de aprovizionare cu anumite arme avansate, fiind vorba inclusiv despre rachetele antiaeriene lansate de pe umăr, respectiv despre rachetele antitanc Javelin. Aceste sisteme de arme au propriile lor linii de aprovizionare complicate, ceea ce înseamnă că ar putea dura ani pentru a înlocui miile de astfel de rachete deja furnizate forțelor ucrainene.

Între timp, organul de supraveghere al Departamentului de Apărare al SUA a inițiat o evaluare a planurilor departamentului de a-și reaproviziona propriile stocuri de muniții și echipamente, asta în condițiile în care se continuă furnizarea unor cantități semnificative Ucrainei.

"Obiectivul acestei evaluări este de a determina măsura în care DOD a plănuit să-și reaprovizioneze echipamentele și munițiile furnizate Ucrainei", a declarat inspectorul general al departamentului pe parcursul unui comunicat. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.