Taiwanul ar putea fi nevoit să renunțe la dezvoltarea proiectelor eoliene, întrucât acestea reprezintă o amenințare indirectă la siguranța națională


Taiwanul ar putea fi nevoit să renunțe la dezvoltarea proiectelor eoliene, întrucât acestea reprezintă o amenințare indirectă la siguranța națională

Taiwanul ar putea avea o dilemă cu privire la nevoile de dezvoltare a energiei eoliene, respectiv cele de consolidare a apărării naționale, asta după ce mai multe rapoarte au semnalat că infrastructura energiei eoliene reprezintă un potențial obstacol în calea capacităților radarelor militare.

Armata a confirmat că turbinele eoliene ar putea interfera cu sistemele de rachete sol-aer desfășurate pe coasta de nord-vest a Taiwanului. Zgomotul de joasă frecvență generat de turbine este probabil să afecteze undele radio reflectate de care au nevoie radarele cu matrice fazată pentru a detecta semnalele rachetelor sau aeronavelor.

Problema a fost scoasă la iveală în urma unui articol ce a fost publicat de Kyodo News pe 11 iunie, pe parcursul căruia se sugera că armata japoneză a cerut ca proiectele planificate de energie eoliană offshore să fie oprite sau modificate din cauza unor preocupări similare. Raportul a citat surse care spun că facilitățile eoliene ar putea împiedica capacitatea radarelor Forțelor de Autoapărare de a detecta amenințările care apar.

Atât Forțele Aeriene, cât și Marina au declarat luni, 20 iunie, că riscul ca structurile eoliene să afecteze operațiunile aeroporturilor sau sistemele de rachete, respectiv radarele va fi inclus în revizuirea oricăror astfel de planuri pentru a exista siguranța că securitatea națională nu este periclitată.

Au fost deja exprimate îngrijorări cu privire la turbinele eoliene care au potențialul de a perturba semnalele utilizate în serviciile de navigație, telecomunicații și radar. 

Administrația președintei taiwaneze Tsai Ing-wen a făcut din emisiile nete zero până în 2050 un obiectiv de bază, care poate fi realizat doar cu investiții sporite în surse regenerabile. Cel mai mare parc eolian offshore din Taiwan, situat în apele de pe coasta de vest și operat de compania multinațională daneză de energie Orsted, a început să genereze electricitate în aprilie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.