MANIFEST! Jurnalistul rus laureat al Nobelului pentru Pace și-a vândut medalia, contra 103,5 milioane de dolari, în beneficiul copiilor ucraineni


MANIFEST! Jurnalistul rus laureat al Nobelului pentru Pace și-a vândut medalia, contra 103,5 milioane de dolari, în beneficiul copiilor ucraineni

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, editorul ziarului independent de investigaţii Novaia Gazeta, şi-a licitat luni medalia pentru 103,5 milioane de dolari în beneficiul copiilor ucraineni strămutaţi din cauza războiului.

Veniturile din vânzarea care a avut loc la New York, câştigată de un ofertant telefonic anonim, vor fi donate programului UNICEF pentru copiii ucraineni strămutaţi în urma războiului, potrivit Heritage Auctions, care se ocupă de vânzare.

Niciodată până acum o medalie a Premiului Nobel nu a fost licitată pentru o sumă atât de mare. Recordul a fost deținut anterior de biologul molecular James Watson, care a fost onorat în 1962 pentru rolul său în descoperirea structurii ADN-ului: medalia sa a fost sub ciocan în 2014 pentru 4,76 milioane de dolari. Trei ani mai târziu, familia fizicianului și biologului molecular Francis Crick, care a fost onorat cu Watson, a primit 2,27 milioane de dolari pentru vânzarea medaliei lui Crick.

Dmitri Muratov a câştigat prestigiosul premiu în 2021 împreună de jurnalista filipineză Maria Ressa "pentru eforturile lor de a menţine libertatea de exprimare".

Ziarul Novaia Gazeta a anunţat la sfârşitul lunii martie că îşi suspendă apariţia online şi tipărită până la încheierea "intervenţiei" din Ucraina, în contextul înăspririi politicii Kremlinului faţă de vocile critice faţă de regim.

Dmitri Muratov a făcut parte din grupul jurnaliştilor care a fondat Novaia Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Înainte de suspendarea activităţii, ziarul era ultima publicaţie critică faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Novaia Gazeta este cunoscută în special pentru investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în Cecenia. Acest angajament a costat vieţile a şase din angajaţii ziarului, printre care cunoscuta jurnalistă Anna Politkovskaia, asasinată în 2006. Dmitri Muratov şi-a dedicat Premiul Nobel memoriei lor.

Într-o înregistrare video postată de Heritage Auctions, jurnalistul declară că a câştiga Premiul Nobel "îţi oferă ocazia să fii auzit"."Cel mai important mesaj astăzi este ca oamenii să înţeleagă că are loc un conflict şi că trebuie să ajutăm oamenii care suferă cel mai mult", a adăugat el, referindu-se în special la "copiii din familiile refugiate".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.